İklim değişikliğinin önlenmesinde mali/iktisadi araç olarak: Karbon emisyon vergisi mi? Karbon emisyon ticareti mi?

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Serbest piyasa sistemi içerisinde ekonomik birimlerin yapmış oldukları faaliyetler sonucunda toplumsal refahın maksimize edilememesi durumu, piyasa başarısızlığı olarak yorumlanabilir. Piyasa başarısızlığı durumuna kamunun değişik ekonomik ve politik araçlarla müdahale etmesi gerekir. Bu kapsamda, iklim değişikliğini ekonomik birimlerin faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan en büyük piyasa başarısızlıklarından biri olarak ifade etmek mümkündür. Merkantilistlerden günümüze kadar atmosfere salınan karbon emisyonlarının negatif dışsallıklara neden olarak toplumsal refaha zarar verdiği görülmektedir. Devletler mali, ekonomik ve politik araçlar kullanarak ortaya çıkan negatif dışsallıklara sebep olan karbon emisyonlarının azaltılmasını sağlayabilir. Devletler yapacakları düzenlemeler ile karbonun fiyatlandırılmasını, karbon vergisi ya da emisyon ticareti uygulamaları yollarından birini veyahut her ikisini de tercih ederek sağlayabilir. Burada devletler vergiler ile doğrudan, emisyon ticareti ile dolaylı olarak piyasa başarısızlığına müdahale etmiş olur. Devletlerin bu araçları uygulaması, karbon içeriğine sahip yakıtların fiyatlarını yükselterek üretici ve tüketicileri daha düşük karbon içeriğine sahip enerji ürünleri tüketmeye yöneltebilir. Devletlerin karbona fiyat konulmasında kullanacağı karbon vergisi ve emisyon ticareti tercihlerinin uygulamada birbirinden farklı sonuçları ortaya çıkaracağı öngörülebilir. Şöyle ki, karbon vergisi ile karbonun kirletme maliyeti ya da emisyon fiyatı tam olarak belirlenebilir ancak karbonun neden olduğu kirliliğe sebep olan emisyon miktarını ne kadar azaltacağını tahmin etmek zordur. Emisyon ticaretinde ise yapılacak pazarlıklara bağlı olarak kirliliğe neden olan emisyon miktarının ne kadar azaltılacağı belirlenebilir fakat sınırlamaya bağlı olarak ortaya çıkacak emisyon fiyatının ne olacağını tahmin etmek zordur. Bu çalışmada mevcut uygulamalar dikkate alınarak, karbon emisyonu azalımı için karbon vergisi ve emisyon ticareti uygulamasının karşılaştırmalı bir analizi yapılacaktır.
In the free market system, the failure of social welfare to be maximized as a result of the activities of the economic units can be interpreted as market failure. The state of market failure must intervene with various economic and political means. In this context, it is possible to express climate change as one of the biggest market failures resulting from the activities of economic units. Carbon emissions released from the mercantilists to the present day have been seen to cause negative externalities and harm social welfare. States can reduce the carbon emissions that cause negative externalities resulting from some economic and political instruments. States can provide for the pricing of carbon and carbon tax or emissions trade practices, either by choosing one or both of them. Here, the states intervene directly with the taxes and indirectly the market failure with the emission trade. As a result of the implementation of these instruments, the state may increase the prices of fuels with carbon content and lead producers and consumers to consume energy products with lower carbon content. Different consequences may emerge in practice in which carbon tax and emission trade pReferences will be used by states to price carbon. Thus, the cost of polluting the carbon tax and the carbon, or the emission price, can be precisely determined, but it can be difficult to predict how much the amount of emissions caused by carbon will be reduced. In the case of emission trade, it can be determined how much the amount of emissions causing pollution will be reduced depending on the negotiations, but it can be difficult to predict what the emission price will be due to the limitation. In this study, a comparative analysis of carbon tax and emission trade application will be made for carbon emission reduction, taking into account the current practices.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Karbon Emisyon Vergisi, Karbon Emisyon Ticareti, Carbon Emission Tax, Carbon Emission Trading

Kaynak

International Congress on Business and Marketing

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yılmazcan, H. D. ve Çakmak, H. (2018). İklim değişikliğinin önlenmesinde mali/iktisadi araç olarak: Karbon emisyon vergisi mi? Karbon emisyon ticareti mi? / As a financial/effective vehicle in the prevention of climate change “carbon emission tax or carbon emission trading ?”. International Congress on Business and Marketing. s. 361-378.