Tüketici Hukuku’nda sözleşme yapma zorunluluğu ve uygulaması
Küçük Resim Yok
Tarih
2016
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Legal Yayıncılık
Erişim Hakkı
CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Sözleşme yapma zorunluluğu, sözleşme özgürlüğü kavramının istisnası niteliğindedir. Sözleşme yapma zorunluluğu Kamu Hukuku veya Özel Hukuk kaynaklı olabilir. Özel Hukuk kaynaklı sözleşme yapma zorunluluğu; açık kanun hükmünden kaynaklanan ve açık kanun hükmünden kaynaklanmayan sözleşme yapma zorunluluğu şeklinde ortaya çıkar. Çalışma konumuz açık kanun hükmünden kaynaklanan sözleşme yapma zorunluluğu niteliğinde olduğu kabul edilen TKHK. m. 6'dır. Bu hüküm "satıştan kaçınma" başlığını taşıyor olsa da, hükümde satıştan kaçınma yasağı, hizmet sağlamadan kaçınma yasağı ve sözleşmede ağırlaştırıcı koşullar öngörme yasağı düzenlenmektedir. Bu çalışmada, hükümde yer alan her bir yasak, yasakların hukuki nitelikleri, uygulama alanları ve yasaklara aykırılığın yaptırımları ele alınacaktır.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Sözleşme özgürlüğü, Sözleşme yapma zorunluluğu, Satıştan kaçınma yasağı, Hizmet sağlamadan kaçınma yasağı, Sözleşme koşullarını ağırlaştırma yasağı
Kaynak
Banka ve Finans Hukuku Dergisi
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
5
Sayı
17
Künye
Vardar Hamamcıoğlu, G. (2016). Tüketici Hukuku’nda sözleşme yapma zorunluluğu ve uygulaması. Banka ve Finans Hukuku Dergisi. 5 (17), s. 21-62.