Altın, ElifAkkaya, Candan2025-05-072025-05-0720212021Akkaya, C. (2021). Examination of smart residential kitchen and a model proposal. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.https://hdl.handle.net/20.500.12415/13323Tam Metin / Full Textİnsanlar, ilk çağ başlangıcından günümüze kadar yaşamlarının devamını sağlayabilmek için, besin ve içecek tüketimine her zaman ihtiyaç duymuşlardır. Zamanla yaşam koşullarının gelişmesi, insanların gereksinimlerinin artmasıyla birlikte mutfak kavramı oluşarak şekillenmiş ve insanların ihtiyaçlarını karşılayacak alanı ortaya çıkarmıştır. İlkel dönemde mutfak mekân kurgusu dışarıdaki ateş ve içerideki depolamadan ibaret iken, ilerleyen süreçte bu yaklaşım ateşin ocak haline gelip mekânın içine alınması ve mekâna farklı fonksiyonlarında yüklenmesiyle gelişmiştir. Mutfak zamanla kendi sınırları içerisinde kullanıcılara çeşitli faaliyetlere olanak veren, gün içerisinde çoğu zamanlarının bu alanda geçirdikleri mekân haline dönüşmüştür. Sürekli gelişme gösteren mutfak, kullanıcıların yeme, içme ve depolama ihtiyaçlarını karşılarken, 20.yy ve 21.yy’da tasarımcılar göz zevkine hitap eden, aynı zamanda estetik, fonksiyonellik, işlevsellik ve ergonomi ile oluşan mutfakları kullanıcılara sunmaya başlamış, kullanıcılar bu sayede mutfaktan daha fazla verim almaya başlamışlardır. Zamanla teknoloji mutfakla birleşerek akıllı mutfaklar ve mutfak ekipmanları ortaya çıkmıştır. Akıllı mutfaklar kullanıcıların hayat kalitesini yükseltmek için bu mutfaklara öncelik tanımalarını sağlayacak çeşitli düzenekleri kapsamaktadır. Bu araştırmada, insan hayatının çoğu zamanının geçirdiği, yeme içme gibi başlıca gereksinimlerin karşılandığı mutfak alanının gelişim evreleri, tasarım kriterleri, mutfak ihtiyaçlarının günümüz yaşantısına gelene kadar nasıl dönüşüm gösterdiği gözlemlenmiştir. Sonrasında akıllı mutfaklarla entegre olan mutfak alanları yıl bazında incelenerek gelecek mutfakların ön görüsü ile bir akıllı mutfak tasarlanıp 3d şeklinde modellenip anlatılarak araştırma ele alınmıştır. Sonuç kısmında araştırmaya katılan mutfakların özellikleri ve gelişim süreçleri gözlemlenerek oluşturulan mutfağın genel değerlendirmesi yapılmaktadır. Teknolojinin mutfak tasarımında etkin rol oynamasının yanı sıra kullanıcı için ayrılan mekân, donatı işlevselliği ve malzemenin dayanıklılık özelliğinin de önemli olduğu çalışmayla açığa çıkmıştır.People have always needed food and beverage consumption in order to ensure the continuation of their lives from the beginning of the first century to the present. With the development of living conditions and the increase in people's needs, the concept of kitchen has been formed and shaped , revealing the area that would meet the needs of people. During the primitive times, the kitchen setup consisted of the fire outside and the storage inside. This approach developed in the following process by turning the fire into a furnace and taking it into the place and loading it into the place with different functions. The kitchen, which allows various activities, has gradually turned into a place where users spend most of their time during the day. Meeting the eating, drinking and storage needs of the users, The ever-developing kitchen has started to offer products that has both functionality and ergonomics without compromising the aesthetics in the 20th and 21st centuries. Smart kitchens include various mechanisms that enable users to prioritize these kitchens in order to improve their quality of life. In this research, it has been observed what the development stages there are in the kitchen area -which is where most of the human life is spent and the comsumption needs are fulfilled- the design criteria, and how the kitchen needs have transformed until today's life. Afterwards, the kitchen areas integrated with smart kitchens have been examined on a yearly basis, and a smart kitchen has been designed with the foresight of future kitchens. It has been modeled, explained in 3d and the research has been discussed. In the conclusion part, a general evaluation of the kitchen is made by observing the characteristics and development processes of the kitchens participating in the research in addition to the active role the technology plays in kitchen design, the space reserved for the user, the functionality of the equipment and the durability of the material are also important.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMutfak tasarımıAkıllı mutfakÇok amaçlıTeknolojiKitchen designSmart kitchenMultipurposeHUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of technologyAkıllı konut mutfaklarının incelenmesi ve bir model önerisi / Examination of smart residential kitchen and a model proposalExamination of smart residential kitchen and a model proposalMaster Thesis704725