Manukyan, Manuk NorayıkDeveci, UğurKebudi, AbutSeverge, UtkuKapaklı, SertanOltulu, MeldaDeveci, Uğur2024-07-122024-07-122011Manukyan, M. N., Deveci, U., Kebudi, A., Severge, U., Kapaklı, S. ve Oltulu, M. (2011). Perkütan endoskopik gastrostomi deneyimimiz: morbidite ve mortalite oranları. Vücut kitle indeksinin işlem üzerine etkisi / Percutaneous endoscopic gastrostomy application experience: morbidity and mortality ratios. Effect of body mass ındex. Maltepe Tıp Dergisi. 3(1), s. 28-30.1308-8661http://maltepetipdergisi.org/summary.php3?id=72https://hdl.handle.net/20.500.12415/3424Amaç: Çalışmamızın amacı oral yoldan beslenemeyen ancak gastrointestinal sistem fonksiyonları normal olan hastalarda perkütan endoskopik gastrostomi açılması işleminin mortalite ve morbiditesini ortaya koymak ve hastaların vücut kitle indeksi ile işlem süresi ve komplikasyon oranları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntemler: Kliniğimizde midazolam ile sağlanan sedasyon sonrası lokal anestezi ile cilt uyuşturularak çekme metodu ile perkütan endoskopik gastrostomi açılan 24 hastanın işlem kayıtları ve şu anki sağlık durumları incelendi. Komplikasyon oranları belirlendi. Bulgular: Perkütan endoskopik gastrostomi açılan 24 hastada işleme bağlı mortalite gelişmedi. Hastaların vücut kitle indeksi ortalama 18.96±3.85 kg/m2 olarak hesaplandı. İşlem süresi ortalama 750±130 sn bulundu. Hastaların 15'inin malnutrisyon sınırı olarak belirlenen 18.5kg/m2 lik vücut kitle indeksi değerinin altında olduğu ancak bu gurup ile beslenme problemi olmayan 9 hasta arasında işlem süresi açısından anlamlı farklılık olmadığı saptandı. İşlem sonrası bir hastada giriş yerinde enfeksiyon gelişti ve antibiyotik tedavisi verildi. Hastaların ortalama 17,3±9,2 aylık takiplerinde 2 hastanın yutma refleksindeki düzelmeye bağlı olarak gastrostomi kateterleri çekildi. İki hastada yıpranma sebebi ile kateter değişimi yapıldı. Altı hasta primer hastalığına bağlı olarak kaybedildi. Sonuç: Perkütan endoskopik gastrostomi oral yoldan beslenemeyen hastalar için ideal beslenme yoludur. Bu teknik ile gastrostomi açılması klasik cerrahi yönteme göre hem daha hızlı hem de daha güvenilirdir.Objective: We aimed to evaluate the mortality and morbidity of percutaneous endoscopic gastrostomy applications and to investigate the relationship between body mass index and duration of the procedure and complication rates. Methods: We retrospectively analyzed the clinical data and complication rates of 24 patients to whom Percutaneous endoscopic gastrostomy was applied by the pull method under midazoloam superficial anesthesia. Results: No mortality occured due to the procedure. The BMİ of the patients were 18.96±3.85 kg/m2. The mean time of duration of the procedure was 750±130 sec. 15 of the patients BMİ was under and nine above the malnutrition level (18.5kg/m2) but the BMİ had no corelation between the duration of the procedure. In only one case wound infection occured and antibiotherapy was needed. During a follow up period of 17.3±9.2 months two patients patients catheter was changed because of malfunction and two patients were able to tolarate oral intake and their catheters were removed. Six patients died because of their primery disease during the follow up. Conclusions: PEG is easy to handle, effective and safe for patients who can not feed orally. From our experience, we confirm the advantages of PEG from classical surgical gastrostomy as a long-term nutritional support showing a low incidence of complications; and zero mortality.trAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United Statesinfo:eu-repo/semantics/openAccessperkütan endoskopik gastrostomimorbiditemortalite vücut kitle indeksipercutaneous endoscopic gastrostomymorbiditymortalitybody mass indexPerkütan endoskopik gastrostomi deneyimimiz: morbidite ve mortalite oranları. Vücut kitle indeksinin işlem üzerine etkisiPercutaneous endoscopic gastrostomy application experience: morbidity and mortality ratios. Effect of body mass ındexArticle301283