Maltepe Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi
DSpace@Maltepe, Maltepe Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

Güncel Gönderiler
Günlük gazetelerde hemşirelik haberlerin incelenmesi / Investıgatıon of nursıng news ın daıly turkısh newespapers
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2009) Ertem, Gül; Candan Dönmez, Yelda; Öksel, Esra
Amaç: İnsanlar güncel olayları kitle iletişim araçları sayesinde öğrenir ve takip ederler. Yazılı kitle iletişim araçlarından olan günlük gazeteler toplumun bilgilendirilmelerinde en önemli kaynaklardan biridir. Bu araştırma, hemşirelik ile ilgili yazılı basında yer alan haberlerin incelenmesi amacı ile retrospektif olarak planlanmıştır. Yöntem: Retrospektif, tanımlayıcı tipte olan bu araştırmada, 01 Ocak- 31 Aralık 2006 tarihleri arasında arşivine internet aracılığı ile 7 gazetede “hemşirelik” anahtar kelimesi ile girilen haberler değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda 7 gazetede hemşirelik ile ilgili toplam 103 habere ulaşılmış ve incelenmiştir. İncelenen haberlerin %33,01'inin köşe yazısı/makale şeklinde yer aldığı, %35,92'sinin duygu tonunun olumsuz olduğu, %33,99'unun haber ajansı/muhabir kaynaklı olduğu, %49,54'ünün bilimsel olmadığı, %60,19'unun resimli olmadığı ve resimli olanların %65,85'inin resminin konu ile ilgili olduğu saptanmıştır. Hemşirelik ile ilgili haberlerin konu dağılımlarına bakıldığında ise; %13,60'ının hemşirelik yasası, %9,70'inin hemşirelik bakımı, %5,83'ünün hemşirelik araştırmaları, %17,48'inin hemşirelerin çalışma koşulları, %3,88'inin hemşirelerin tükenmişlik, stres, ve şiddet gibi problemleri, %47,57'sinin ise hemşirelerin sosyal-sanatsal faaliyetleri, aile yaşantıları, hemşirelik eğitimi ve hemşirelik okulları gibi diğer konuları içerdiği saptanmıştır. Sonuç: Yazılı kitle iletişim araçlarından olan gazetelerde hemşirelik ile ilgili haberlere yeterince yer verilmediği, yayınlanan haberlerin ise çoğunluğunun olumsuz duygu tonunda yer aldığı ve haberlerin hemşireliğin bilimsel yönünü yansıtmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar bağlamında; toplumun geniş bir kesimine hızlı ulaşabilen gazetelerde mesleki, bilimsel, sanatsal anlamda hemşireliği daha iyi tanıtabilecek planlama ve uygulamaların yapılması gerekmektedir.
Graves oftalmopatili hastalarda verilen eğitimin semptomlara ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisi / Effect of given training to symptoms and healthy lifestyle behaviors in patients with graves' ophthalmopathy
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2009) Kısa, İnci; Çınar, Sezgi
Amaç: Araştırma, Graves oftalmopatili hastalara verilen eğitimin semptomlara, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına ve uyku sorununa etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Yöntem: Çalışma, deneysel ve vaka-kontrollü olarak yapıldı. Araştırmada veriler Hasta Tanıtım Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği ve Uyku Sonrası Değerlendirme Ölçeği ile bire bir yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacı tarafından toplandı. Hastaların göz çapları Hertel ölçeği ile ölçüldü. Eğitim grubunda 33, kontrol grubunda 30 hasta yer aldı. Eğitim grubuna ilk görüşmede araştırmacı tarafından veri toplama araçları uygulandıktan sonra, yine araştırmacı tarafından hazırlanan renkli eğitim kitapçığı yardımı ile eğitim verildi. Kontrol grubuna, veri toplama araçları uygulandıktan sonra eğitim verilmedi ancak ikinci görüşmeden sonra bu hastalara da eğitim ve eğitim kitapçığı verildi. İkinci görüşmeler üç ay sonra yapıldı. Bulgular: Eğitim grubu hastalarında yapılan eğitim, oftalmopati semptomlarında, uyku sorunlarında ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarında olumlu değişim yarattı. Birinci ve ikinci görüşmeye göre kontrol grubunda göz semptomlarında, uyku sorunlarında ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarında ise anlamlı fark görülmedi. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları toplam puanı ve ölçeğin alt boyutu olan sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite, beslenme alışkanlığı, ruhsal gelişim, kişilerarası ilişkiler ve stres yönetimi puanları kontrol grubuna göre eğitim grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç: Oftalmopatili hastalarda göz semptomlarını azaltma, sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazandırma ve uyku sorunlarını gidermek için sağlık eğitimi etkilidir.
Görme engelli ergenlerle yürütülen yapılandırılmış bir grup eğitiminin etkinliği / The efficiency of a structured grup education that barrowing with blind adolescents
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2010) Karaca, Semra; Özaltın, Gülten
Amaç: Bu çalışma, görme engelli ergenlerin iletişim becerileri, ergenlik döneminde değişim ve cinsel gelişim, sorun çözme, stresle baş etme yöntemlerine ilişkin belirlenen gereksinimlerine yönelik yapılandırılmış grup eğitiminin bilişsel ve davranışsal alanlarda etkinliğini değerlendirmek amacıyla öntest/sontest deney ve kontrol gruplu model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çalışmanın evrenini bir görme engelliler ilköğretim okulunun 6.,7.,8., sınıfına devam eden öğrenciler (n=113), örneklemini “basit rastgele örnekleme yöntemi” ile seçilen öğrenciler (20 kişi deney, 20 kişi kontrol) oluşturmuştur. Araştırmada veriler «Bilgi Formu», «Ön test/Son test» ve “Gözlem Listesi” ile toplanmıştır. Yapılandırılmış eğitim programı deney grubuna 8 oturumluk grup çalışması biçiminde uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre, deney grubundaki ergenlere uygulanan eğitimin etkinliğine bakıldığında, ön test ile son test (z=-3.93, p=0.000), ön test ile bir ay sonraki kontroller arasındaki farkın ileri derecede anlamlı (z=-3.92, p=0.001) olduğu, son test ile bir ay sonraki kontroller arasında anlamlı fark olmadığı (z=-0.97, p=0.329) belirlenmiştir. Grup çalışması gözlem listesindeki davranışlar üzerinde olumlu biçimde etkili olmuş, eğitim öncesi ile eğitim sonrası ve kontrollerden alınan puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı (x-=5.97, p=0.001) farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yapılandırılmış grup eğitiminin ergenlerin amaçlanan alanlarda bilgi düzeyleri ve davranışları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Göç ve kadın sağlığı / Migration and women’s health
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2010) Aksu, Hilmiye; Sevil, Ümran
Göç her zaman önemli bir toplumsal değişim nedenidir. Ülke içinde kırsal alandan kentsel alana göç, daha iyi iş bulma ve ekonomik koşullarını iyileştirme için yapılır. Aynı şekilde düşük gelir düzeyine sahip ülkelerden, geliri daha iyi ülkelere de dış göç olabilmektedir. Bireylerin iç göç ve dış göç yaşamalarında birçok neden ileri sürülmektedir. Kadınlara özgü göç nedenleri arasında sıklıkla ailenin göç etmesi yer almaktadır. Kadını göçe zorlayan bir diğer önemli neden de evliliktir. Göçün kadın sağlığına etkileri çeşitli olabilmektedir. Çoğunlukla göç, kadınların sağlığını olumsuz etkilemektedir. Pek çok dünya ülkesinde göç eden kadınların statüsü düşüktür ve göç kadının statüsünü erkeğe göre iki kat daha olumsuz yapabilmektedir. Göçmen kadınlar hem kadın oldukları, hem de göçmen oldukları için cinsel taciz, tecavüz ve şiddet benzeri sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Göçmen kadınların karşılaştıkları bir diğer sorun da fuhşa zorlanmalarıdır. Bu durum aynı zamanda kadınları cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HIV enfeksiyonu açısından da risk grubuna sokmaktadır. Göçmen kadınların sağlığının korunması ve geliştirilmesinde sağlık personelinin ve özellikle hemşirelerin görev ve sorumlulukları vardır. Sağlık bakımı sunanların bölgelerinde yaşayan göçmenlerin özelliklerini bilmeleri, kadınların sağlık gereksinimlerini belirlemede ve bakım hizmetini sunmada kolaylık sağlayacaktır. Bu makalede, göç çeşitleri, nedenleri, göçün kadın sağlığı üzerine etkileri ve kadın sağlığının iyileştirilmesinde sağlık çalışanlarının rolü ele alınmıştır.
Gebelikte psikososyal sağlığı değerlendirme ölçeği geliştirme çalışması / Development study of the pregnancy psychosocial health assessment scale
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2011) Yıldız, Hatice
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelikte psikososyal sağlığın değerlendirilmesinde kullanmak amacı ile bir ölçme aracı geliştirmektir. Yöntem: Bu ölçek, maddelerin oluşturulması, geliştirilmesi ve uzman görüşünün alınması, oluşturulan ölçeğin uygulanması, yapı geçerliliği ve güvenilirlik analizlerin yapıldığı 4 ana aşamada geliştirildi. Çalışmanın örneklemini; Mart-Ağustos 2010 tarihleri arasında İstanbuldaki 3 sağlık ocağına gebe izlem için başvuran ve çalışmayı kabul eden toplam 192 gebe kadın oluşturdu. Elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programında analiz edildi. Bulgular: Gebelikte Psikososyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği (GPSDÖ) nin güvenilirliğinde, madde puanlarının Cronbach Alpha değeri 0.938 olarak bulundu. Yapı geçerliliği için yapılan faktör analizinde, maddelerin faktör yüklerinin .37 ile .83 arasında değişim gösterdiği ve 6 faktörde toplandığı belirlendi. 6 faktörün kendi içindeki maddelerin Cronbach Alpha değerleri .76 ile .92 arasında değişim gösterdi. Altılı faktörün toplam varyansı açıklama yüzdesi 58.75 olarak bulundu. Sonuç: Sonuçlarımız geliştirilen GPSDÖ'nin gebelerin psikososyal sağlıklarının değerlendirilmesinde kullanılması açısından uygun ve oldukça güvenilir bir ölçek olduğunu gösterdi.