Maltepe Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi
DSpace@Maltepe, Maltepe Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

Güncel Gönderiler
Akran zorbalığını önlemede okul hemşiresinin rolü / Role of school nurse in peer bullying prevention
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2009) Arslan, Sevda; Savaşer, Sevim
Zorbalık tüm insanları; yaşına, cinsiyetine, etnik kökenine, dini inancına veya sosyoekonomik durumuna bağlı olmaksızın, her ortamda, bir veya birden çok zamanda etkileyebilen ve dünyanın her yerinde yaygın olarak görülen bir sorundur. Tüm dünya ülkelerini ilgilendiren zorbalığın okullarda yaygınlaşması çocukların ve gençlerin fiziksel ve psikososyal sağlığını tehdit etmektedir. Zorbalığın öğrenciler için ciddi bir travma olduğu, etkileri okul dönemi ile sınırlı kalmayıp yaşam boyu sürdüğünden toplum sağlığını da olumsuz etkilediği kabul edilmektedir. Akran zorbalığı öğrenciler yanında aileleri, öğretmenleri ve okul yöneticilerini de olumsuz etkiler. Bu nedenle zorbalık, okulda görevli hekim, okul hemşiresi, psikolog gibi sağlık profesyonellerinin ilgilenmesi gereken bir konudur. Bu makalede okulda akran zorbalığını önlemede okul hemşiresinin rolü üzerinde durulmuştur.
Aile içi şiddete uğrayan kadınlara yönelik hemşirelik hizmetlerinde “değişim modelinin” kullanılması / Usage of the “change model” for women who exposed to domestic violence in nursing services
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2009) Yaman Efe, Şengül
Aile içi şiddet acilen tanılanması ve müdahale edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Hemşireler her alanda aile içi şiddeti tanılama, değerlendirme, kadına danışmanlık yapma ve gerekli yerlere yönlendirme açısından anahtar pozisyondadır. Ülkemizde hemşirelerin aile içi şiddete maruz kalan kadınlara nasıl müdahale etmeleri gerektiği konusunda herhangi bir prosedür veya model bulunmamaktadır. Bireylerin yaşamlarında sorun oluşturan davranışları değiştirmelerine yol göstermek amacıyla 1982 yılında Prochaska ve DiClemente tarafından oluşturulmuş olan “Değişim Modeli”nin aile içi şiddete maruz kalan kadınlarda yaşamlarını değiştirmeleri için kullanabileceği belirtilmiştir. Bu makalede, hemşirelerin aile içi şiddete maruz kalan kadınlara yönelik müdahalelerinde değişim modelinin kullanımı ele alınmıştır.
Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hemşirenin çağdaş bir rolü: Eğitici kimliği / Health protection and the development of nurse a role In contemporary: Trainers for ıdentity
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2010) Özpulat, Funda
Günümüz sağlık anlayışı birey, aile ve toplumun sağlığını koruyan, sürdüren, geliştiren sağlık merkezli bakım yaklaşımını öngörmektedir. Bu anlayış bireyin iyilik halini koruyacak, sürdürecek ve geliştirecek davranışlar kazanması ve kendi sağlığı ile ilgili doğru kararlar almasını sağlamak üzerine dayandırılmıştır. Hemşirenin değişen yaşam koşularının gereği olarak görülen eğitici rolü, sağlığın korunması, yükseltilmesi ve geliştirilmesinde çok önemlidir. Bireye/Topluma doğru yöntem ve tekniklerle, ihtiyaçlarına ve özelliklerine uygun, planlı ve sürekliliği esas alınan eğitimler düzenlenmelidir. Etkili yöntem ve tekniklerle, hemşirenin profesyonel kimliği ve çağdaş eğitimci rolü ile düzenleyeceği sağlık eğitimleri; sağlıklı yaşam biçimlerinin kazandırılmasını, yaşam kalitesinin artırılmasını, sağlığın geliştirilmesini ve hemşirelik mesleğinin olumlu yönde ilerlemesini sağlayacaktır.
Vücut sıcaklığındaki yükselmenin (Ateşin) hemodinamik parametrelere etkisi / Effect of body temperature height (Fever) on the homodynamic parameters
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2010) Asgar Pour, Hossein; Yavuz, Meryem
Vücut sıcaklığı 37°C'den 38°C'ye yükseldiğinde oksijen ve enerji tüketimi %10 ve 39°C'ye yükseldiğinde enerji ve oksijen tüketimi %25 oranında artar. Vücut sıcaklığı artışında oksijen ve enerji tüketilmesinin nedeni, kortizol ve norepinejrin salınması ve ona bağlı arteryel kan basıncı, nabız ve solunum sayısı değişikliği ortaya çıkmasıdır. Yüksek vücut sıcaklığına bağlı arteryel kan basıncı, nabız sayısı ve oksijen saturasyon değerlerin incelendiği çalışmalarda, bu parametrelerin doğrudan etkilendiği bildirilmiştir. Hemodinamik parametrelerin (yaşam bulguları) ölçümü için gereken hemşirelik becerileri oldukça kolaydır, ancak hemşirenin yaşam bulgularını etkileyen değişkenlerin yaşam bulgularına nasıl yansıdığını, aralarındaki ilişkinin ne olduğunu ve yaşam bulgularındaki değişikliklere yönelik hemşirelik girişimlerin neler olduğunu da bilmesi gerekir.
Yaşam aktivitelerine dayalı hemşirelik modeli (YADHM)’ne göre zihinsel engelli bireylerin sorunları ve hemşirelik / Mental disabled persons’ ıssues according to the daily life activities model (DLAM)
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2011) Köşgeroğlu, Nedime; Mert Boğa, Selda
Ülkelerin sağlık, eğitim ve ekonomik kalkınma göstergelerinde engelli nüfusun yaşam düzeyi ve aldıkları hizmetin kalitesi önemli yer tutmaktadır. Uluslararası Zihinsel Yetersizlikler Bilimsel Çalışma Birliği (IASSID), zihinsel engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarıyla ilgilenen toplumsal kurumların yetersiz olduğunu ve sağlık profesyonellerinin özellikle zihinsel engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarını saptamada, çözüm bulmada yetersiz kaldığını bildirmektedir. Bu konu ile ilgili Centers for Disease Control and Prevention (CDC), zihinsel engelli çocuk ve ailelerine yönelik sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde birinci basamakta görev yapan ebe ve hemşirelere önemli sorumluluklar düştüğünü belirtmektedir. Bu açıdan bakıldığında, bir hemşirelik modeli olan Yaşam Aktivitelerine Dayalı Hemşirelik Modeli’ne göre zihinsel engelli bireylerin sorunları tartışılacaktır.