Günümüzde medyanın 4.kuvvet olarak kalma olasılığı

dc.authorid0000-0001-9832-4182
dc.contributor.authorÇelik, Kubilay
dc.date.accessioned2024-11-28T12:19:10Z
dc.date.available2024-11-28T12:19:10Z
dc.date.issued2022
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Meslek Yüksekokulu, Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı
dc.description.abstractDünyadaki demokratik toplumlarda; Kuvvetler Ayrılığı (Separation of Powers), Yasama (Meclis - Legislative), Yürütme, (Hükümet - Executive) ve Yargı’dan (Mahkemeler - Judical) oluşmaktadır. Bunların birbirlerini denetleme mekanizmaları vardır. Kuvvetler Ayrılığı ortaya çıkınca; bunların doğru ve düzgün işlemesi ve de halk (kamu) adına denetleme görevi için de, bir mekanizmaya ihtiyaç duyulmuştur. İşte bu üç kuvveti denetleme görevi, demokratik ülkelerde; ‘Özgür Basın’a yüklenmiştir. Bu yüzden ‘Dördüncü Kuvvet’ (Fourth Estate) kavramı doğmuştur. Medya; almış olduğu bu kutsal sorumlulukla, bir yandan devletin organlarında yapılan faaliyetleri halk adına denetlerken, aynı zamanda da halka bilgi vermektedir. Halk, medyadan aldığı doğru haberler sayesinde, kendi geleceği hakkında bilgi sahibi olurken, devletin faaliyetlerini de bir nevi denetlemiş olmaktadır. ’Dördüncü Kuvvet’ kavramını ilk dile getiren kişinin; İngiliz devlet adamı Edmund Burke olduğu söylenmektedir. Medya asırlardır bu görevini; inişli-çıkışlı yapmaya çalışmaktadır. Çünkü medyanın bu görevini hakkıyla yapabilmesi için, tam anlamıyla ‘bağımsız’ olması gerekmektedir. Ancak günümüz medyasında; medya sahiplerinin başka ticari işlere girmesi, bunun için de mevcut hükümetler ve politikacılarla ilişkilerini iyi tutma kaygısı, medyanın 4. Kuvvet olma özelliğine gölge düşürmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, medya yine de halk adına görevini yapmak için, büyük gayretler sarf etmektedir. Çoğu zaman politikacılardan gelen tehdit ve şantajlara da göğüs germektedir. Hem dünyada, hem de ülkemizde hükümetlerin - devlet adamlarının birtakım yolsuzluk ve skandallarını ortaya çıkarmaktadır. Geleneksel Medya’ya (Gazete, Televizyon ve Radyo), Yeni Medya’nın da (İnternet) katılmasıyla, uluslararası çapta birçok skandal ortaya çıkarılmıştır. Ancak medyanın günümüzde ve gelecekte bu görevini tam anlamıyla yapıp - yapamayacağı konusu, yani 4. Kuvvet olarak kalma olasılığı, birçok bilim insanı tarafından tartışılmaktadır.
dc.description.abstractIn democratic societies in the world; The Separation of Powers consists of the Legislature (Legislative), Executive, (Government) and Judiciary (Courts -Judical). They have mechanisms to control each other. When the Separation of Powers emerged; A mechanism was needed for their correct and proper functioning and for the duty of supervision on behalf of the public. The task of supervising these three forces is in democratic countries; It has been uploaded to the "Free Press". Thus, the concept of the 'Fourth Estate' was born. Media; With this sacred responsibility it has taken, it not only supervises the activities carried out in the organs of the state on behalf of the public, but also informs the public. The person who first expressed the concept of 'Fourth Force'; It is said to be the British Statesman Edmund Burke. The media has been doing this for centuries; trying to make it up and down. Because in order for the media to do this duty properly, it must be completely 'independent'. However, in today's media; Media owners' involvement in other commercial businesses, and therefore the concern of maintaining good relations with current governments and politicians, casts a shadow over the media's 4th power. Despite all these negativities, the media still makes great efforts to do its duty on behalf of the public. He also often withstands threats and blackmail from politicians. It reveals some corruption and scandals of governments - statesmen both in the world and in our country. With the participation of Traditional Media (Newspaper, Television and Radio) and New Media (Internet), many international scandals have emerged. However, the issue of whether the media can fully perform this task today and in the future, that is, the possibility of remaining as the 4th Force, is debated by many scientists.
dc.identifier.citationÇelik, K. (2022). Günümüzde medyanın 4.kuvvet olarak kalma olasılığı, 19th International Symposium Communication in the Millennium, Anadolu Üniversitesi, s.82-96.
dc.identifier.endpage96
dc.identifier.isbn978-625-409-756-0
dc.identifier.startpage82
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/12970
dc.language.isotr
dc.publisherAnadolu Üniveritesi
dc.relation.ispartof19th International Symposium Communication in the Millennium
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKuvvetler Ayrılığı
dc.subject4. Kuvvet Medya
dc.subjectDenetim
dc.subjectŞantaj
dc.subjectHalk
dc.subjectSeparation of Powers
dc.subject4th Force Media
dc.subjectControl
dc.subjectBlackmail
dc.titleGünümüzde medyanın 4.kuvvet olarak kalma olasılığı
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Günümüzde medyanın 4.kuvvet olarak kalma olasılığı.pdf
Boyut:
432.19 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: