Seba Kimya A.Ş. işletmesinde kapasite planlama ve simülasyon modelleme yaklaşımıyla iyileştirme çalışmaları

Küçük Resim Yok

Tarih

2010

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu tezin konusu bir kimya fabrikasında kapasite planlama sürecinde simülasyon modelleme yaklaşımıyla kapasite arttırmaya yönelik iyileştirme çalışmaları yapılmasıdır. Bu tezin hedefi üretim kapasite kullanım oranını ölçerek, çalışanların yapması gereken günlük işleri bulup, verimliliği maksimize etmek için iş emirleri oluşturmaktır. Bu çalışmada zaman etüdü çalışmaları, balık kılçığı diyagramı, simülasyon modelleme, iş akış diyagramları gibi teknikler kullanılmıştır. Fabrikada öncelikle mevcut yerleşim planı çıkarılarak fabrikada kullanılan üretim süreçleri belirlenmiştir. Fabrikada üretilen karma ürünlerden bazıları seçilerek ürün ağaçları oluşturulmuştur. Daha sonra ürün ağaçları yardımıyla fabrika içi iş ve bilgi akışı çıkarılmıştır. Bu çalışmalardan sonra fabrikada kapasitede ölçüm ve planlamada kullanılmak üzere zaman etüdü çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Zaman etüdü çalışmaları esnasında gözlemlenen sorunların tespiti için balık kılçığı diyagramı tekniği kullanılmıştır ve iş akışındaki duruşlar gözlemlenerek durma-neden raporları oluşturulmuştur. Tüm bu çalışmalardan elde edilen bulgular sonucunda, fabrikadaki üretim akışı modellenerek, simüle edilmiştir. Yapılan simülasyon ile mevcut durum analizi yapılmış olup fabrikadaki kapasite sorunları ortaya konulmuştur. Bu sorunlara simülasyon programı aracılığı ile çözüm önerileri getirilmiştir.
The subject of this thesis is to study capacity planning process in the chemical factory and to improve capacity operations with simulation modeling. The objective of this thesis is to measure rate of capacity utilization and to create job orders to increase productivity. This thesis includes time studies, fishbone diagram, flow chart and simulation modeling techniques. The factory has been investigated by using all of these techniques and different scenarios have been analysed in the system.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Sertbaş, C. ve Göktaş, T. (2010). Seba Kimya A.Ş. işletmesinde kapasite planlama ve imülasyon modelleme yaklaşımıyla iyileştirme çalışmaları. (Yayımlanmamış Bitirme Projesi). Maltepe Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İstanbul.