Covıd-19 pandemisinin gıda ve tarım alanındaki etkileri üzerine tartışmalar: Tarım ve gıda etiği derneği (TARGET) çevrimiçi konferans dizisi örneği
Yükleniyor...
Tarih
2021
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
T.C.Maltepe Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Dünyamız 2019 yılının son aylarından bu yana çetin bir salgınla mücadele ediyor. COVID-19 pandemisiyle geçirmekte olduğumuz günler, yol açtığı akut sorunlar nedeniyle, öncelikle hastalığın teşhisi, tedavisi, salgının yayılma hızına müdahale gibi özellikle tıp disiplininden çözümler üzerine yoğunlaşmayı zorunlu kıldı. Pandemi, başta yine sağlık alanından olmak üzere çok boyutlu değerlendirmeleri ve eylem planlarını, farklı sorunları gözeterek ele almayı gerektirdi. Başlangıcından bu yana salgının etik, ekonomik, sosyal, psikolojik, hukuki, siyasî vb. pek çok tartışmanın da merkezinde yer aldığını görmekteyiz. Pandeminin etkilediği en önemli alanlardan birisi de gıda ve tarım alanı. Temel bir insan hakkı olan beslenme ve gıda hakkının gereklerini yalnızca olağanüstü dönemlere hasredilecek önlemler çerçevesinde ele almak yeterli görünmüyor. Bununla birlikte karşı karşıya kaldığımız küresel kriz, “olağan” sayılan salgın öncesi dönemdeki eylemlerimizin de etkisiyle, gıda ve tarım alanında yarattığı sonuçlardan dolayı, beslenme ve gıda hakkının karşı karşıya geldiği tehditler üzerine düşünmeyi zorunlu kılıyor. 2016 yılında “tarım ve gıda sisteminin kapsadığı tüm faaliyetlerde ortaya çıkan etik konular ve sorunlar hakkında tüm toplum kesimlerinde etik farkındalık ve duyarlılık gelişmesine katkıda bulunmak” amacıyla faaliyetlerine başlayan Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), çeşitli türden kısıtlamalarla devam eden pandemi sürecinde, 21 Mayıs 2020 tarihinde bir bilgi paylaşımı girişimi başlattı. Salgının tarım ve gıda alanına etkisinin değerlendirildiği ve konuyla ilgili farklı disiplinlerden uzmanların yer aldığı çevrimiçi konferans dizisi, bu inceleme yazıldığı sırada on dört tartışmacısının katkı sunmuş olduğu bir platforma dönüştü. Dizide gıda hakkı; mevcut tarım ve gıda sistemleri; kriz dönemi önlemlerinin etik analizi; gıda krizi bağlamında gıda politikaları ve yönetişim mekanizmaları; gıda güvenliği ve gıda güvencesi sorunları; ekolojik zorunluluklar ve gıda hakkı ilişkisi; farklı ülke ve şehirlerin gıda sistemlerinin içinde bulundukları durumlara ilişkin güncel deneyim örnekleri; tarım sistemlerinin çeşitli etik yaklaşımlar ışığında incelenmesi problemi; kırsal kalkınma ve tarım alanındaki ulusal problem alanları; gıda güvenliği ve gıda güvencesi açısından geleneksel gıdalar; gıda sistemlerinin dönüşümü; gıda sistemleri açısından küresel ölçütler getirme girişimleri; gıda alanında hukuk ve politika oluşturma, ayrıca bu alanda bir bilgi/veri havuzu oluşturma temaları, COVID-19 pandemisi genel çerçevesi içinde ele alınmıştır. Bu kısa yazı, ilgili konferans dizisinden hareketle, içinde bulunduğumuz küresel krizin tarım ve gıda alanındaki etkileri ve bu etkilere kaynaklık eden pandemi öncesi yapısal sorunlar hakkında genel bir çerçe ve sunmak üzere hazırlanmıştır. Bu nedenle aşağıda, dizide dile getirilen ve pandemi döneminde beslenme ve gıda hakkına etkileri bakımından tartışılması gerektiği düşünülen bazı temel problemler ile bunların kaynakları ve çözümlerine yönelik önerileri içeren bir bağlamın ortaya konmasıyla sınırlı bir değerlendirme yapılacaktır.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Covıd-19, Gıda ve Tarım Etiği Derneği (TARGET), Salgın, Pandemi
Kaynak
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
8
Künye
İspir, Zeynep. (2021). Covıd-19 pandemisinin gıda ve tarım alanındaki etkileri üzerine tartışmalar: Tarım ve gıda etiği derneği (TARGET) çevrimiçi konferans dizisi örneği, İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü Bülteni, T.C.Maltepe Üniversitesi. (8), s.2-5.