Merkeziyetsiz otonom organizasyonlar, kurumsal yönetim ve blokzincir

Küçük Resim Yok

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Kurumsal yönetim kuramlarının uzun yıllar boyunca çözüm aradığı yönetim çatışmaları, bilgi asimetrileri, şeffaflık ve yönetimsel verimlilik gibi sorunlar, blokzincir teknolojisinin yükselişi ile birlikte ortaya çıkan merkeziyetsiz otonom organizasyonların (DAO) sunduğu yönetim modelleri ile yeni bir çözüm sürecine girmiştir. Blokzincir teknolojisine dayanan bu organizasyon formu, geleneksel şirket türlerinden farklı olarak yönetim hiyerarşisini ortadan kaldıran ve organizasyonda yer alan tüm üyelerin ortak kararı ile yönetilen tamamen şeffaf, merkeziyetsiz ve otonom bir yönetim anlayışı vadetmektedir. Öte yandan, DAO’lar, blokzincir ve kripto varlıklar gibi halihazırda öğretide üzerinde tartışılan ve değerlendirmeler yapılan konseptlerden farklı olarak yoğun çalışmalara konu edilmemiştir. Bu nedenle, DAO’ların hukuki niteliğinin ne şekilde belirleneceği, üyelerine ve üçüncü kişilere verdikleri zararlardan dolayı kimlerin sorumlu tutulacağı ve hangi yargı yerine tabi olacağı gibi uygulamada karşılaşılması kaçınılmaz olan birçok soruna henüz cevap bulunabilmiş değildir. Bu anlamda, halihazırda piyasaya sunulmuş ve faaliyet göstermekte olan DAO’ların taşıdığı potansiyel hukuki risklerin asgari düzeye indirilebilmesi adına gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde çalışma ve regülasyonlara ihtiyaç duyulduğu şüphe götürmemektedir. Bu çalışma ile DAO konsepti temel bir noktadan ele alınacak ve bu kapsamda öncelikle DAO’ların öğretide ve uygulamada ne şekilde tanımlandığı, genel yapısı ve işleyişi incelenecektir. Bununla birlikte, DAO’ların geleneksel şirketlerden farklılaşan temel özellikleri ele alınarak hukuki olarak nitelendirilmesinde ortaya çıkan görüş farklılıkları değerlendirilecektir.
The challenges which the corporate governance theories seek solutions for years, such as management collisions, information asymmetries, transparency and managerial productivity are started to be re-evaluated with the new management models offered by decentralized autonomous organizations (DAOs) which gains popularity with the emergence of blockchain technology. Such blockchain-based organization form promises a transparent, decentralized, and autonomous management system which eliminates managerial hierarchy and is governed by consensus of the members of organization. Nevertheless, DAOs are yet to be subject to research unlike blockchain and crypto-assets concepts which are already being heavily argued and evaluated. Therefore, the fundamental questions inevitable to be encountered in practice such as how the legal nature of DAOs should be defined, who will be responsible for the damages to the members and third parties, and which will be the governing jurisdiction remains to be unanswered. In order to mitigate legal risks arising DAOs already released to the market and in operation, there is an urgent need of research and regulations both at national and international level. This paper evaluates DAOs from a very basic point and examine the definition of DAOs in theory and practice together with its structure and operation models. Additionally, the distinct features of DAOs different than conventional companies and the arguments on its legal nature are also be reviewed and evaluated.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

DAO, Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar, Blokzincir, Kurumsal Yönetim, Akıllı Sözleşmeler, Daos, Decentralized Autonomous Organizations, Blockchain, Corporate Governance, Smart Contracts

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

2

Künye

Orhan Yılmaz, B.Z. (2022). Merkeziyetsiz otonom organizasyonlar, kurumsal yönetim ve blokzincir / Decentralized autonomous organizations, corporate governance and blockchain. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Maltepe Üniversitesi. 2, s. 153-164.