TC İstanbul Kültür Üniversitesi, Hava Harp Okulu

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Son yıllarda, yazılım yöneticilerinin yazılım süreçlerindeki performans, maliyet ve zaman tahmini gibi konularda yaşadığı sıkıntıları gidermek ve yazılımda kalite sertifikasyonunu sağlamak amacıyla çeşitli süreç iyileştirme ve yetenek belirleme modelleri geliştirilmiştir. Bu modeller içerisinde en önemlilerinden biri, Tümleşik Yetenek Olgunluk Modeli (Capability Maturity Model Integration–CMMI)’dir.CMMI, her organizasyon için yazılım geliştirme yeteneğini değerlendirmek ve aynı zamanda yazılım kalitesini arttırmak için kullanılan bir modeldir. CMMI,Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsü (Software Engineering Institute–SEI)tarafından geliştirilmiştir. CMMI modeli, basamaklı ve sürekli olmak üzere iki gösterime sahiptir. Bu çalışmada CMMI basamaklı modeli kullanılarak bir anket tabanlı kendini değerlendirme yöntemi önerilmektedir. Önerilen yöntem Türkiye’deki iki yazılım firmasına uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.

CMMI, Basamaklı model, Yazılım, CMMI, Staged model, Software

Yazılım Kalitesi ve Yazılım Geliştirme Araçları Sempozyumu

Yücalar, F. ve Erdoğan, Ş. Z. (2008). CMMI basamaklı modeli ile yazılım firmalarının değerlendirilmesi için bir yöntem ve uygulama / A method and an application for evaluation of software companies with the CMMI staged model. Yazılım ve Yazılım Geliştirme Araçları Sempozyumu, İstanbul 9-10 Ekim 2008.