The pandemic, digitalization or digital transformation?

Much has been discussed regarding the impact that the pandemic has had as an accelerator of the digital economy. A variety of terms have been used: digitization, digitalization and at times goes as far as digital transformation or even digital revolution. The main aim of this paper is to deconstruct from a theoretical perspective the semantics of the above mentioned terminology and what each would infer for the approach of businesses. Based on that theoretical construct, it aims to analyze which of those actually occurred during the COVID-19 pandemic, which is in fact, an acceleration on digitalization and not digital transformation or digital revolution. To conclude, this study aims to emphasise the importance of digital transformation and even revolution in how we conduct business and in society overall, as a more detailed and long term planned approach. It is of imperative importance for us to be able to distinguish between concepts as a first step to correctly understand and then implement digital strategies that will define the future of our society, on business and as well as other domains.
Küresel salgının dijital ekonominin hızlandırıcısı olarak yarattığı etkiyle ilgili pek çok tartışma bulunmaktadır. Bu süreçte çeşitli terimler kullanılmıştır: sayısallaştırma, dijitalleştirme ve bazen dijital dönüşüm ve hatta dijital devrim. Bu çalışmanın temel amacı, yukarıda belirtilen terminolojinin anlambilimini ve her birinin işletmelerin yaklaşımı için ne ifade ettiğini teorik bir perspektiften açıklamaktır. Bu teorik yapıya dayanarak, bunlardan hangisinin COVID-19 küresel salgını sırasında meydana geldiğinin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Yaşanan bu süreç aslında dijital dönüşüm veya dijital devrim değil, dijitalleşmenin hızlanmasıdır. Sonuç olarak, bu çalışma dijital dönüşümün ve hatta devrimin iş ve toplumdaki davranış biçimlerimizdeki önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Toplumumuzun, is dünyasının ve diğer alanların geleceğini tanımlayacak dijital stratejileri doğru anlamak ve ardından uygulamak için ilk adım olarak kavramlar arasında ayrım yapabilmemiz gerekmektedir.

Digitalization, Digital Transformation, Pandemic, Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Küresel Salgın

Bashllari, S. (2021). The pandemic, digitalization or digital transformation? / The pandemic, digitalization or digital transformation?. MUISC'20-21 - International Faculty of Humanities and Social Sciences Student Congress (128-129 ss.) içinde. İstanbul: Maltepe Üniversitesi.