Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla kazanç veya sair menfaat temin etme suçu (6222 sayılı kanun m.11)
Küçük Resim Yok
Tarih
2012
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Maltepe Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
“Şike” kelimesi dilimize Fransızca’dan geçmiştir. Türk Dil Kurumu’nun Türkçe’de Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü’nde “şike” kelimesinin karşılığında şu açıklamaya yer verilmiştir: “Şike Chiqué: 1. Maddi veya manevi bir çıkar karşılığı anlaşma ile bir maçın sonucunu değiştirme, danışık spor karşılaşması yapma: …. 2. mec. Bir çıkar karşılığı, uzlaşarak bir iş yapma, aldatma. Müsabaka sonucunu etkilemek amacıyla kazanç veya sair menfaat verilmesi, suç tanımını içeren madde metnin başlığı itibariyle ve günlük konuşma dilindeki adıyla şike ve teşvik primi verme suçu, kural olarak bütün spor müsabakalarında işlenebilecek olan bir suçtur. Ancak bu müsabakanın belirli bir federasyon içinde yer alması gerekir. Eğer özel bir müsabaka söz konusu ise diğer bir söyleyişle sonucu etkilenmeye çalışılan müsabaka belirli bir federasyon bünyesinde oynanmıyor ise bu suç oluşmaz. 6222 sayılı Kanun m.3/1-ı’da spor müsabakası; “Federasyonların düzenlediği veya düzenlenmesine izin verdiği ya da katkıda bulunduğu her türlü sportif karşılaşma ve yarışma” şeklinde tarif edilmiştir. Durum bu olmakla beraber bu suç, seyirci kitlesinin geniş olması nedeniyle ticari bir faaliyet şekline dönüşmüş olan futbol müsabakalarında ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle inceleme konumuzu oluşturan suç, futbol müsabakaları esas alınarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Spor Müsabakası, Müsabaka sonucu etkilemek, Kazanç veya Sair Menfaat Temin Etme Suçu, Şike veya Teşvik Primi
Kaynak
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
2
Sayı
1
Künye
Zafer, H. (2012). Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla kazanç veya sair menfaat temin etme suçu (6222 sayılı kanun m.11) / Şike veya teşvik primi verme. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2(1), s. 55-82.