Positive deviance approach in the improvement attendance of integrated health post target: case study in Sadeng village

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

The main problem of posyandu (integrated health post) is the lack of community participation and its limited resources. An alternative solution is to identify specific behaviors with positive deviance (PD) approach. Positive Deviance (PD) is an approach towards behaviour and social changes, based on observations that the problem-solving skills faced by the community are in fact already integrated within themselves. The purposes of this research are to identify and analyze specific positive behavior through PD approach as well as proving that PD could be implemented in other posyandu. This research is a qualitative research using observational design to identify specific positive behaviours in posyandu with the best performance and doing interventions by implementing those positive behaviours in posyandu with the worst performance. Data collected for this research is done from March till August 2017. The research method used is focus group discussion (FGD) towards 10 cadre leaders, in-depth interview techniques to 59 subjects consisting of village midwifes, cadres, and posyandu target from 10 posyandu (Tunas Harapan-TH 1 to 10) in Sadeng Village, Bogor Regency and further completed with secondary data from monthly reports of posyandu. These data were analyzed qualitatively using five basic steps in PD approach which are define, determine, discover, design, and monitoring. The average attendance posyandu target was low (30,32%). The study shows that Posyandu TH 6 is defined as a model (performer) of PD. Specific positive behaviors encountered include better management of task distribution, mutual assistance behavior, cadres’ family members participation as transport volunteers, cooperation with early childhood education (ECE), sub-village involvement, and adequate posyandu building. These behaviors were applied to the Posyandu TH 4 who had the worst performance and successfully increased its attendance from 23% to 62% though it increased to 70% after monitoring. In this research the PD performer and its positive behavior have been identified through the PD approach and those behaviors were successfully applied to other posyandu.
Posyandu’daki (Entegre sağlık işleri) asıl sorun toplu katılımdaki eksiklik ve kısıtlı kaynaklardır. Alternatif çözüm ise ‘olumlu sapma yaklaşımı (PD)’ ile özgül davranışları belirlemektir. PD, topluluk tarafından karşılaşılan sorun çözme becerilerinin aslında kendi içerisinde zaten bütünleştiğine ilişkin gözlemlere dayanan davranış ve sosyal değişimlere yönelik bir yaklaşımdır. Bu araştırmanın amacı, PD yaklaşımıyla spesifik pozitif davranışı tanımlamak ve analiz etmek aynı zamanda PD’nin diğer posyandu için de uygulanabileceğini kanıtlamaktır. Bu araştırma, en iyi performans ile posyandu’daki özgül pozitif davranışları belirlemek ve müdahaleler yapmak için gözlemsel tasarımı kullanan nitel bir araştırma olup, amacı olumlu davranışları kötü performanslı posyandu’ya uygulamaktır. Bu araştırma için verilerin toplanması 2017 yılı içerisinde Mart ayından Ağustos ayına kadar yapılmıştır. Kullanılan araştırma yöntemi, 10 kadro liderine yönelik odak grup tartışması (FGD); ebe, kadrolar ve 10 posyandu’dan posyandu hedefi içeren 59 deneğe yöneltilen yoğun röportaj teknikleridir (Tunas Harapan-TH 1 ila 10), Sadeng Köyü, Bogor Krallığı ve ayrıca posyandu’nun aylık raporlarından ikincil verilerle tamamlandı. Bu veriler, olumlu sapma yaklaşımında 5 temel adımla nitel olarak analiz edilmiştir. Bu adımlar; tanımlamak, kararlaştırmak, keşfetmek, tasarlamak ve gözlemlemektir. posyandu’nun ortalama katılım hedefi düşük bulunmuştur (%30,32). Çalışma, posyandu TH 6’nın bir model performansı olarak tanımlandığını göstermektedir. Karşılaşılan özgül pozitif davranışlar, görev dağılımının daha iyi yönetimi, karşılıklı yardım davranışları, kadroların aile üyelerinin ulaşım gönüllüleri olarak katılımı, erken çocukluk eğitimi (ECE) ile işbirliği, alt köy katılımı ve yeterli posyandu binası içermektedir. Bu davranışlar en kötü performansa sahip olan posyandu TH 4’e uygulandı ve izleme sonrasında TH4 katılımını % 23’ten% 62’ye başarıyla yükseltti. Bu araştırmada, PD katılımcısı ve olumlu davranışı PD yaklaşımıyla tanımlanmış ve bu davranışlar diğer posyandu’ya başarıyla uygulanmıştır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Behaviour, Participation, Posyandu, Positive Deviance, Strategy, Davranış, Katılım, Posyandu, Pozitif sapma, strateji

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Hafiza , I., Nurfadilah, V. I., Shafiya, A. I., Krisnadi, H. ve Monica, R. (2018). Positive deviance approach in the improvement attendance of integrated health post target: case study in Sadeng village / Entegre sağlık işleri hedef iyileştirme katılımın da olumlu sapma yaklaşımı: Sadeng köyün de vaka analizi. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 78-79.