Optimization of daylight and thermal performance of school building facade using parametric design tool, case of hot and arid climate / Parametrik tasarım aracı kullanarak okul binası cephesinin günışığı ve termal performansının optimizasyonu, sıcak ve kurak iklim durumu örneği

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

With the growing global concern for sustainability, Improving of high environmental performance of buildings is becoming a fundamental objective of researchers. Maintaining a comfortable and healthy indoor environment with minimal energy consumption is a challenge for architects and designers. in hot and dry climate, it is almost a paradox to design a natural lit building that are thermally comfortable while consuming as little energy as possible, the problem is more complex in school buildings where it is necessary to ensure both light and thermal comfort in the classroom. This study aims to evaluate the effect of glass type and wall composition on daylight, thermal and energetic performance. To provide architects with simple operational recommendations for the choices they make in designing of the building’s facade, the case study is a school building in Biskra which is a city located in the southern of Algeria. In this regard, various windows glasses and multiple wall materials were proposed, to evaluate the best choice that make a good balance between daylight and thermal performance with low level of energy consumption, using parametric design tool Rhino/Grasshopper, this latter software is most popular parametric platforms widely used by designers today. Experimental results are evaluated and optimal values are determined. Simulations indicated that the change in both glass type and wall composition has a significant effect on daylight and thermal performance and an appropriate choice can significantly reduce the total energy requirement of the building.
Sürdürülebilirlik için artan küresel endişe neticesinde, binaların çevresel performansının iyileştirilmesi araştırmacıların temel hedefi haline gelmektedir. Minimum düzeyde enerji tüketimi ile konforlu ve sağlıklı bir iç ortam sağlamak, mimarlar ve tasarımcılar için bir zorluktur. Sıcak ve kurak iklimlerde, termal olarak rahat ve mümkün olduğunca az enerji tüketen doğal olarak aydınlatılmış bir bina tasarlamak neredeyse bir paradokstur. Bu problem hem ışık hem de termal açıdan konforun sağlanması gereken okul binalarının dersliklerinde daha karmaşık bir hal almaktadır. Bu çalışma, cam tipi ve duvar bileşiminin gün ışığı, termal ve enerjik performans üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Binanın cephesinin tasarımında yaptıkları seçimler için mimarlara basit operasyonel öneriler sunmak için, Cezayir’in güneyindeki bir şehir olan Biskra’da bir okul binası vaka olarak incelenmiştir. Bu bağlamda, parametrik tasarım aracı Rhino / Grasshopper’ı kullanarak, gün ışığı ile ısıl performans arasında düşük enerji tüketimi ile iyi bir denge sağlayan en iyi seçimi değerlendirmek için çeşitli pencere camları ve çoklu duvar malzemeleri önerilmiştir. Bu yazılım günümüzde tasarımcılar tarafından yaygın olarak kullanılan parametrik platformlardandır. Deneysel sonuçlar değerlendirilmiş ve optimal değerler belirlenmiştir. Simülasyonlar, hem cam hem de duvar bileşimindeki değişimin, gün ışığı ve ısıl performans üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve uygun bir seçimin binanın toplam enerji ihtiyacını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Building performance, Energy consumption, School building, Parametric design tool, Hot and arid climate, Bina performansı, Enerji tüketimi, Okul binası, Parametrik tasarım aracı, Sıcak ve kurak iklim

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Lakhdari, K. (2019). Optimization of daylight and thermal performance of school building facade using parametric design tool, case of hot and arid climate / Parametrik tasarım aracı kullanarak okul binası cephesinin günışığı ve termal performansının optimizasyonu, sıcak ve kurak iklim durumu örneği. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi.