Bireylerin demografik özelliklerine göre mutfak tasarım tercihlerine yönelik bir araştırma

dc.contributor.advisorÖzalp, Hicran
dc.contributor.authorAteş, Oğuz
dc.date.accessioned2024-07-12T22:38:32Z
dc.date.available2024-07-12T22:38:32Z
dc.date.issued2018-10en_US
dc.date.submitted2018-10en_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İç Mimarlık Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractMutfak, konutların en önemli alanlarından biridir. Bu alan yemek pişirme, yemek yemenin yanı sıra aile üyelerinin iletişim merkezi durumunda olan hatta arkadaş ve dostlarla keyifli sohbetlerin yapıldığı bir alandır. Bu alanın bireylerin istek ve beklentilerine uygun olması, onların mutfaklarından memnun olmaları dolayısıyla yaşamlarından da memnun olmalarını sağlayabilir. Gerek mutfak tasarımı yapan tasarımcıların gerekse mutfak üretimi yapan firmaların bireyleri memnun edecek, onların beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kararlar alması ve bunları uygulayabilmesi bireylerin özellikleri, davranışları, tercihleri hakkında bilgi sahibi olmasıyla mümkün olabilir. Diğer bir ifadeyle bireyleri tanımak, onların demografik özelliklerine ve isteklerine göre mutfak tasarlamak, üretimi buna göre yönlendirebilmek gerekir. Bu doğrultuda çalışma, bireylerin demografik özelliklerine göre mutfak tasarım tercihlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada mutfak ve mutfak tasarımıyla ilgili literatür özeti verilmiş, 355 kişinin katılımıyla bir anket gerçekleştirilmiş, araştırmadan elde edilen bulgular, sonuç ve öneriler eklenmiştir.en_US
dc.description.abstractKitchen is one of the most important areas of residences. This area is an area where cooking and eating are provided as well as pleasant conversations with friends and also is a communication center of family members and their friends. In order to meet the expectations and needs of the individuals who make kitchen design and kitchen production companies to make decisions and apply these decisions, should have knowledge about individual’s characteristics, behaviors and preferences. In other words, it is necessary to know the individuals, to design the kitchen and make the production according to their demographic characteristics and desires. The aim of this study is to determine the kitchen design preferences according to the demographic characteristics of the individuals. For this purpose, a review of the literature on kitchen and kitchen design was given. The findings of this research, which was conducted with the participation of 355 people, included the results and recommendations.en_US
dc.identifier.citationAteş, Oğuz (2018). Bireylerin demografik özelliklerine göre mutfak tasarım tercihlerine yönelik bir araştırma. Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/12746
dc.institutionauthorAteş, Oğuzen_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherMaltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.snmzKT2863en_US
dc.subjectmutfaken_US
dc.subjecttasarımen_US
dc.subjectdemografik özellikleren_US
dc.subjectkitchenen_US
dc.subjectdesignen_US
dc.subjectdemograhic characteristicsen_US
dc.titleBireylerin demografik özelliklerine göre mutfak tasarım tercihlerine yönelik bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on preference of kitchen design according to demographic characteristics of individualsen_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Oğuz_Ateş_101117204.pdf
Boyut:
4.95 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text