Lojistik dış kaynak kullanımının işletmenin rekabet gücüne etkisi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2013

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Günümüz global dünyasında küreselleşmeye bağlı olarak tüm pazarlarda yaşanan değişim ve gelişmeler işletmeler için ürün ve hizmetlerinin en ekonomik yolla, hızlı, esnek, kaliteli ve değişen koşullara zamanında cevap verebilecek şekilde yürütülmesinin önemini daha da arttırmıştır. Lojistik kavramı bu süreçlere etki edebilecek stratejik bir işletme fonksiyonu konumundadır. Bu bağlamda; lojistiğin işletmeler için önemi gün geçtikçe artmakta ve doğru ürünün, doğru zamanda ve doğru yere ulaştırılabilmesi için işletmeler lojistik faaliyetlerinde rekabet avantajı yaratacak yeni stratejilere yönelme yoluna gitmektedirler. İşletmeler daha yüksek uzmanlık düzeyi ve daha büyük yatırımlar gerektiren lojistik fonksiyonlarının karmaşıklığı sebebiyle, kendi yetkinliklerinin dışında kalan faaliyetler için başka firmalarla stratejik işbirlikleri yaparak, lojistik faaliyetlerini dış bir kaynağa devretmektedirler. Lojistikte dış kaynak kullanımı ile konusunda uzmanlaşmış firmalara lojistik süreç devredilir. Böylece tüm süreç için maliyetler azalır, esneklik arttırılır, sermaye etkin kullanılarak, teknolojik süreçlere geçiş daha da kolaylaşır. Firmaların kendi temel yeteneklerine odaklanmasında büyük bir rol üstlenerek, rakiplere karşı rekabet avantajı yaratır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde lojistik kavramı incelenmiş, lojistiğin temel işlevleri, lojistik maliyetler, işletme performansına etkisi ve tedarik zinciri kavramı ele alınmıştır. İkinci bölümde dış kaynak kullanımı ve lojistik dış kaynak kullanımın etkileri, üçüncü bölümde rekabet üstünlüğü sağlama açısından dış kaynaklardan yararlanmanın öneminden bahsedilmiştir. Son bölüm olan uygulama aşamasında ise rekabetçi perspektifte lojistik dış kaynak kullanımın işletme üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Nowadays in the global world due to globalization the changes and developments in all the markets have enhanced the importance for businesses to be the most economical, the quickest ,the most flexible, providing the best quality, and respond to the needs of the changing conditions. Logistics is a concept which can affect these processes as it is in the position of a strategical business function. In this regard, the importance of logistics for businesses is increasing everyday and in order to have the correct product, delivered at the correct time and place businesses have resorted to new strategies which will create competitive advantage With the use of outsourcing in logistics, the logistics process is assigned to firms which are experts in their field. Thus, for the entire process the costs are decreased, the flexibilty is increased, by using the capital effectively the transition of technology process is eased. This allows the businesses to focus on their ability and gain an avantage against their competitors. The thesis consists of four parts. In the first part logistics has been investigated, the main functions of logistics, the costs of logistics, supply chain and the performance of it on the business is discussed. In the second part, outsourcing and the effects of logistic outsourcing, in the third part, the importance of using outsourcing to obtain competitive advantage, As for the implementation phase which is in the last part has researched the effect of logistic outsource from a competitive outlook on the business.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, Lojistik Dış Kaynak Kullanım, Rekabet, Rekabet Üstünlüğü, Logistics, Outsourcing, Logistical Outsourcing, Competition, Competitive advantage

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Zenginçelebi, Ö. (2013). Lojistik dış kaynak kullanımının işletmenin rekabet gücüne etkisi / The impact of using outsourced logistics on company's competitiveness (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.