İnsan hakları açısından ölüm cezası: edebi eserlerden örneklerle

Küçük Resim Yok

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

İnsan hakları fikri insanın “değer”ine dayanır. İnsanın değeri, insan türünün diğer varlıklar arasındaki özel yerini ifade eder. Olanaklar varlığı olan insanın, bu potansiyellerini ortaya çıkarabilmesi için temel haklarının korunması gerekir. Bu hakların başında ise yaşama hakkı gelir. Çünkü yaşama hakkı, bir insanın diğer haklarından yararlanabilmesi için korunması gereken ilk haktır. Kişiler için vazgeçilmez ve temel olan bu hakkın, kimse tarafından ihlal edilmemesi gerekir. Ölüm cezası ise, bu hakkın apaçık ihlalidir. Ölüm cezası, birçok devlet tarafından yasama hakkının ihlali olarak görülerek yasalardan ve/veya uygulamadan kaldırılmıştır. Bazı devletler ise bu cezayı vermeye/uygulamaya devam etmektedir. Bunun sebebi, oradaki yasaların insan haklarına değil de dinsel veya kültürel normlara dayanmasıdır. İnsan haklarıyla bağdaşmayan ölüm cezasının sakıncalarının iyi kavranabilmesi için, iyi düzenlenmiş bir eğitim programı gereklidir. Bu eğitimde, edebi eserlerden örneklere yer vermek insan hakları bilincinin oluşmasında yardımcı olabilir. Bir İdam Mahkûmunun Son Günü, İdamlıklar, Yedi Asılmışların Hikayesi adlı eserler buna verilebilecek örneklerdendir.
The idea of human rights is based on the value of the human being. The value of human being expresses the special place of the human species among other species –a place which this being occupies due to his special potentialities. In order that these potentialities can be actualized the basic rights of the human being must be protected. The most basic of these rights is the right to life. This is why the right to life of every human being should be protected, so that he or she can benefit from the other rights. This is why no one should be deprived from this inalienable right. But the death penalty is an obvious violation of this basic right. The death penalty considered as a violation of the right to life has been removed from law or practice in many States. Yet some States continue to apply this punishment, because their law are based either on religious or cultural norms, not on human rights. A well-organized education program is necessary in order to comprehend the drawbacks of the death penalty that is incompatible with human rights. Using examples from literary works in this education program can help build human rights awareness. The works titled Bir İdam Mahkumunun Son Günü, İdamlıklar, Yedi Asılmışların Hikayesi are examples of works that can be used for this purpose.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İnsan Hakları, Ölüm cezası, Değer, Edebiyat, Felsefe, Human rights, Death penalty, Value, Literature, Philosophy

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

İşler, B. (2020). İnsan hakları açısından ölüm cezası: edebi eserlerden örneklerle / Death penalty from the viewpoint of human rights: with examples from literary works (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.