CPAP/BPAP tedavisi başlanan OSAS olgularında tedavi uyumu ve yaşam kalitesi

2011

Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç: Bu çalışmada; OSAS tanısı ile PAP tedavisi planlanan hastaların 'Calgary uyku apne yaşam kalitesi indeksi' anketi, 'Epworth uykululuk ölçeği' ve 'OSAS semptom sorgu anketi' kullanarak tedavi uyumunu değerlendirmek ve tedavinin yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmak planlandı.Yöntem: Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Laboratuvarı'nda; Mayıs 2010-Mayıs 2011 tarihleri arasında; uyku ile ilgili yakınmaları nedeniyle polikliniğimize başvuran ve polisomnografi testi uygulanarak OSAS tanısı almış, PAP cihazı ile devamlı pozitif havayolu basıncı tedavisi planlanan, çalışmaya katılmayı kabul eden erişkin 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm olgulardan yazılı onam alındı.OSAS tanısı konan ve PAP titrasyonu sonucunda tedavi başlanan 23'ü erkek ve 7'si kadın, 30 olgunun genel verileri, OSAS semptomları, EUÖ skorları ve SAQLI değerleri kayıt edildi. Hastalara, 1 ay sonra yapılan görüşmede verilen cihazı gece uyku süresince kullanıp kullanmadıkları ve kullanmama sıklıkları sorgulandı. EUÖ, SAQLI ve OSAS semptom sorgulamaları yenilenerek hastaların kazanımları ve yakınmaları değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan tüm hastaların 1 ay süresince gece uyku boyunca cihazı kullandıkları saptandı. Tüm OSAS olgularında PAP tedavisi ile ?gündüz aşırı uykululuk hali?nde, 'semptom sorgulama anketi' ve 'Calgary yaşam kalitesi anketi' puanlarında anlamlı iyileşmeler(p<0.001) elde edildi. AHİ puanı ile tedavi sonucu elde edilen duygu durum değişiklikleri arasında anlamlı ilişki bulundu(r=-0,374, p=0,045).Sonuç: Bu çalışma, hastaların hastalıkları ile ilgili farkındalıklarının artmasını ve tedavi süresince tedavi kazanımlarını daha iyi algılamaları sağlamıştır. OSAS ağırlığının tedavi ile elde edilen duygu durum değişikliklerininin belirleyicisi olduğu ve hastalığın ağırlığı ne kadar fazla ise PAP tedavisi ile duygu durumdaki düzelmelerin o kadar belirgin olduğu saptanmıştır.SAQLI anketinin rutin olarak tüm uyku polikliniklerinde yaygınlaştırılması ve erken/geç dönem tedavi yanıtını değerlendirmede kullanılmasının tedavi uyumunu olumlu yönde etkileyeceği sonucuna varılmıştır.
Objective: In the present study we aimed to assess the compliance of OSAS patients of whom PAP therapy had planned by using 'Calgary Sleep Apnea Quality of Life Index', 'Epworth Slepiness Score', 'OSAS Symptoms Questionnaire' and, to investigate the effects of treatment on the quality of life.Materials and Methods: A total of 30 adult patients who applied to Sleep Research Laboratory at Maltepe University Respiratory Diseases Department between May 2010-May 2011, complaining of symptoms related to sleep and polysomnographically verified as OSAS with PAP therapy indication were included to the study. Their written consent were obtained. Of the 30 OSAS patients who started PAP therapy after titration test; 23 were male and 7 were female. Characteristics of the patients, OSAS symptoms, ESS and SAQLI values were recorded. After a month at the second visit they were asked whether they had used their devices in their sleep period during the night and how often they had quitted. ESS, SAQLI and OSAS symptoms questionnaire had been repeated. Patients? complaints and gains were evaluated.Results: It has been found that all the patients have routinely used PAP devices for a period of month. PAP therapy provided significant improvements in excessive daytime sleepiness, symptoms questionnaire and SAQLI(p<0.001). There was a significant correlation between AHI score and the improvements in emotional functioning(r = -0.374, p=0.045).Conclusion: This study increased the awareness of the patients about their illness and their perceptions of gains related to PAP treatment. Improvements in the emotional functioning were more prominant as the severity of the disease increased.We concluded that the routine use of SAQLI in the sleep outpatient clinics to assess early and long term reponses to the therapy would positively affect the compliance of the patients to PAP application.

Yurtlu, Ş. (2011). CPAP/BPAP tedavisi başlanan OSAS olgularında tedavi uyumu ve yaşam kalitesi / Quality of life and compliance in OSAS patients of whom CPAP/BPAP therapy planned (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.