Roman kadınların şiddete maruz kalma deneyimleri ve şiddet algıları: Salihli ilçesi örneği
Yükleniyor...
Tarih
2024
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
T.C.Maltepe Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Konu: Türkiye'de Romanlar üzerine yapılan akademik çalışmaların 2000’li yıllardan itibaren arttığı görülmektedir. Bu çalışmalar genellikle Romanların toplum tarafından dışlanmaları ve marjinalleştirilmeleri ile ilgili konulara odaklanmaktadır. Bu açıdan Romanların günlük hayatları, deneyimleri, kimlik algıları veya toplumsal statülerine yönelik sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Üstelik Roman kadınlar söz konusu olduğunda görece daha sınırlı bir literatürle karşılaşmaktayız. Örneğin Türkiye’de, doğrudan Roman kadınların şiddet deneyim ve algılarına yönelik yapılan bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın özgünlüğü de Roman kadınların şiddetle ilgili deneyim ve algılarına odaklanıyor olmasıdır. Amaç ve Kapsam: Bu araştırma Roman kadınlarının şiddete maruz kalma deneyimleri ile şiddete yönelik algılarını keşfetme amacı taşımaktadır. Buna ek olarak çalışmanın, roman kadınların şiddete maruz kalmalarının sosyal, kültürel ve ekonomik etkenlerle ilişkisinin belirlenmesi; bu durumun fiziksel, duygusal ve psikolojik etkilerinin değerlendirilmesi ve şiddetle mücadelede etkili politika ve program önerilerinin geliştirilmesi gibi farklı alt amaçları da bulunmaktadır. Çalışmanın kapsamını roman kadınlar oluşturmaktadır. Yöntem: Bu nitel araştırmada fenomenolojik araştırma deseni kullanılmıştır. Fenomenoloji bireylerin bir fenomen veya belli bir kavramla ilgili yaşanmış deneyimlerinin ortak anlamlarını ortaya çıkarmada yaygın olarak kullanılan bir araştırma desenidir. Bu bağlamda Roman kadınların şiddet deneyimlerini daha iyi anlama ve derinlemesine araştırma olanağı sunmaktadır. Amaçlı örnekleme stratejilerine uygun olarak kriter ve kartopu olmak üzere iki farklı örneklem türünden yararlanılmıştır.Bulgular: Bulgular, şiddetin sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik ve ekonomik boyutlarının da Roman kadınlarının hayatında yaygın bir şekilde var olduğunu ortaya koymaktadır. Aile içi ilişkiler ve iletişim, sosyal ve kültürel normlar, ekonomik yetersizlik ve alkol bağımlılığı gibi faktörlerin şiddetin devam etmesinde önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır. Roman kadınların şiddetle başa çıkmada aile desteğine duydukları güvene rağmen, resmi kurumlara başvurma konusunda çekinceli oldukları belirlenmiştir. Katılımcılar, şiddetle mücadele konusunda mevcut yasaların ve cezaların yetersiz olduğunu düşünmekte ve bu konuda daha katı önlemler alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Sonuç: Bu araştırma, Roman kadınlarının şiddete maruz kalma oranlarının yüksek olduğunu ve bu durumun kadınların yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Şiddete yönelik koruyucu ve önleyici tedbirlerin yetersiz olduğu ve cezaların şiddetin azaltılmasında etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Roman Kadınlar, Şiddet, Deneyim, Algı, Fenomenoloji
Kaynak
26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Tandoğan, H. ve Güzel, B. (2024). Roman kadınların şiddete maruz kalma deneyimleri ve şiddet algıları: Salihli ilçesi örneği, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.110-111.