Cihangir’in çekiciliğine dair bir okuma: verilerle anlamlı cümleler kurabilmek

Maltepe Üniversitesi Yayınları

2015 yılına ait bir Gülse Birsel köşe yazısında geçen bu anlatım, aklımın köşesine takıldı. Cihangir’e dair anlatılar, duyular üzerine yoğunlaşırken buldum kendimi. Sonra sokakta duyduğum seslere yöneldi zihnim. ‘Çöplükte de olsan, huzurluysan sorun yok..’ dedi bir adam …bir kadın sordu: ’Burası da Cihangir mi? Ben fark etmemiştim daha önce bu manzarayı’. Sonra yine zihnim duvarları, yazıları izlemeye, algılamaya başladı. Bir kafe duvarında ‘kendin olabildiğin yer’ yazısı. Dili, İngilizce yazının. Demek ki burada İngilizce okur yazarlık seviyesi yüksek. Ya da belki de, önemseniyor. Duvarın tümü yeşil tonlarının hakim olduğu bir grafitti ile bezenmiş, saçaktansa plastik saksılardan sarmaşıklar sallandırılmış. Sıcak ve davetkar bir görüntü sunarken, ‘bu vitrinde yer almak ister misiniz?’ diye soruyor adeta. Asri Apartmanı isimli bir binanın önünde, son dönemlerin favorisi bir üçüncü nesil kahvecisi konumlanmış. İçeride Radiohead’ten Karma Police çalıyor... Ben durmuş dinlemeye, gözlemlemeye devam ediyorum. Asri Apartımanı bir yarı bodrum, yüksek giriş ve üç katlı bir ‘apartıman’ yapısı. Caddeye bakan geniş cepheli tipolojisiyle, mahallenin dar sokaklarındaki diğer yapılarından daha aydınlık bir iç mekân sunduğu anlaşılan, döneminin prestijli konutlarından olmalı. Nişanyan sözlüğüne göre yeni Osmanlıca’da yüzyıl anlamına gelen ‘Asri’ kelimesi, Cihangir’de bir apartmana neden verilmiş olabilir diye düşünüyorum . Çağdaş ve yeni bir ülke söylemiyle dönüşen bir toplumun, mimarinin ve modanın yansımasını, burada da olduğu üzere, apartman isimlerinden, dönemin yapı tipoloji ve biçimlerinden, yazın, reklam, müzik ve tercihlerinden izlemek keyif veriyor.

Kentsel Morfoloji Okumaları

Mutman Uluengin, D. (2023). Cihangir’in çekiciliğine dair bir okuma: verilerle anlamlı cümleler kurabilmek. J. Alp (Ed.), Kentsel Morfoloji Okumaları içinde (ss. 13-23). İstanbul: Maltepe Üniversitesi Yayınları.