Ruminatif düşünme ve bilinçli farkındalığın depresif duygudurum ile ilişkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Access Rights

info:eu-repo/semantics/openAccess

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu araştırma ruminatif düşünme ve bilinçli farkındalığın depresif duygudurum ile bir ilişkisi ve ruminatif düşünme ile bilinçli farkındalık arasında bir ilişki olup olmadığını, var ise; nasıl bir ilişki olduğunu ele almaktadır. Depresif duygudurumun, bilinçli farkındalığın ve ruminasyonun bireylerde görülme düzeyleri karşılaştırılarak depresyonun tedavisi ve nüksetmesini önlemek için gelecekte yapılacak olan çalışmalara fayda sağlamayı amaçlamaktadır. Katılımcıların onamları alınmış, daha sonra sırasıyla Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri, Ruminatif Tepkiler Ölçeği ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği uygulanmıştır. Değişkenler arasında ilişkiyi inceleyebilmek ve yordayabilmek için korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Depresif duygudurum, ruminatif düşünme ve bilinçli farkındalık ile katılımcıların demografik özelliklerinin karşılaştırılabilmesi için iki veya daha az grup var ise; bağımsız örneklemler için T-Test, ikiden fazla grup var ise; tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ruminatif düşünme; depresif duygudurumu, bilinçli farkındalık ise; depresif duygudurumu ve ruminatif düşünmeyi anlamlı biçimde yordamaktadır.
This research discusses whether ruminative thinking and mindfulness are related to depressive mood and ruminative thinking is related to mindfulness. And if there such relationships the research also discusses. By comparing the prevalance of depressive mood, ruminative thinking and mindfulness, the research aims to provide benefit to prospective research on the treatment of depression and the prevention of relapse. The consents of the participants were taken and Socio-Demographic Information Form, Beck’s Depression Inventory, Ruminative Responses Scale and Mindful Attention Awareness Scale were filled. In order to investigate and interpret the relationship between the variables, correlation and regression analyses were conducted. For the analysis of participants in terms of their depressive mood, ruminative thinking and mindfulness, T-Test was utilized in case two or fewer groups existed and ANOVA was utilized in case more than two groups existed. According to the analyses, ruminative thinking explains depressive mood and mindfulness explains depressive mood and ruminative thinking.

Description

Keywords

depresif duygudurum, ruminatif düşünme, bilinçli farkındalık, geviş getirir gibi düşünme, derinlemesine düşünme, depressive mood, ruminative thinking, mindfulness, brooding, pondering

Journal or Series

WoS Q Value

Scopus Q Value

Volume

Issue

Citation

Yiğit, M. A. (2018). Ruminatif düşünme ve bilinçli farkındalığın depresif duygudurum ile ilişkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.