Kırsal mimari miras alanlarının koruma sorunlarının Kayseri Koramaz Vadisi yerleşim yerleri üzerinden irdelenmesi

dc.authorid0000-0003-2224-1190
dc.authorid0000-0003-0032-5211
dc.contributor.authorErdoğan Beygirci, Hande
dc.contributor.authorYergün, Uzay
dc.date.accessioned2024-12-13T12:12:18Z
dc.date.available2024-12-13T12:12:18Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü
dc.description.abstractKırsal mimari miras alanları hem geçmiş insan faaliyetinin fiziksel kalıntılarını hem de manevi ilişkileri kapsayan ve birçok açıdan oldukça kırılgan alanlardır. Korunması gereken mimari, kültürel ve toplumsal değerlere sahip olan bu alanlar günümüzde bu önemli değerleri tehdit eden birçok sorunla (ekonomik, toplumsal, yasal, mimari ve teknik) karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle ekonomik ve toplumsal sorunlar nedeniyle kırsaldan kentsel alanlara doğru ciddi bir göç yaşanmaktadır. Bunun sonucunda geçmişin izlerini taşıyan geleneksel yöntemlerle inşa edilmiş bu alanlar korumasız ve bakımsız kalarak zaman içerisinde tamamen yok olma tehlikesi içine girmektedir. Kırsal mimari miras alanları ne kadar kendine özgü niteliklere sahip olsa da benzer koruma sorunları ile karşımıza çıkmaktadır. Geçmişle aramızda bağ kuran bu kırsal mimari miras alanlarının yeni nesil tasarımlara yön vermesi için, sahip olduğu somut ve somut olmayan tüm değerleriyle sürdürülebilir bir yaklaşımla bütüncül olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması oldukça önemlidir. Bu çalışmayla kırsal mimari mirasın koruma sorunları ortaya konmuş, bu sorunlara yönelik öneriler sunularak benzer nitelikteki kırsal yerleşim yerleri için örnek teşkil etmesi amaçlanmıştır. Bunun için, 2020 yılı Nisan ayında UNESCO geçici miras listesine dâhil edilen geçmişi çok eski tarihlere dayanan, farklı kültürlere tanıklık etmiş Kayseri Koramaz Vadisi yerleşimleri çalışma alanı olarak seçilmiştir. İsmini doğusunda yer alan Koramaz Dağı'ndan alan Koramaz Vadisi yaklaşık 12 km uzunluğa sahip bir deprem kırığı oluşumudur. Kayseri-Sivas yolunun onsekizinci kilometresinden başlar, Ispıdın, Vekse, Dimitre (Turan), Ağırnas, Küçük Bürüngüz, Üskübü (Bağpınar) köylerinden geçerek Büyük Bürüngüz köyünde son bulur. Vadi'nin güneye doğru uzanan bir yan kolunun yamacında yer alan Dimitre (Turan) köyü, 1966 yılında heyelan tehdidi sebebiyle afet bölgesi ilan edilerek boşaltılmıştır. Vadi yerleşimlerinin geleneksel dokusunu, bölgenin sahip olduğu jeolojik yapıda yer alan tüf oluşumlarından oyularak şekil verilen mekânlar (konut, ibadet alanları, savunma yapıları, güvercinlik) ile camiler, çeşmeler, köprüler, okullar, bezirhaneler, şırahaneler, değirmenler, setenler ve konutlar oluşturmaktadır.
dc.identifier.citationErdoğan Beygirci, H. ve Yergün, U. (2024). Kırsal mimari miras alanlarının koruma sorunlarının Kayseri Koramaz Vadisi yerleşim yerleri üzerinden irdelenmesi, Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu I Bildiri Özetleri E-Kitabı, Edgü, Erincik ve Özgüven, Yekta (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.28.
dc.identifier.startpage28
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13013
dc.language.isotr
dc.publisherT.C.Maltepe Üniversitesi
dc.relation.ispartofLisansüstü Araştırmalar Sempozyumu I Bildiri Özetleri E-Kitabı
dc.relation.publicationcategoryKitap - Ulusal
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKırsal Mimari Miras
dc.subjectKoramaz Vadisi
dc.subjectKoruma
dc.titleKırsal mimari miras alanlarının koruma sorunlarının Kayseri Koramaz Vadisi yerleşim yerleri üzerinden irdelenmesi
dc.typeBook
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Hande Erdoğan Beygirci_Uzay Yergün.pdf
Boyut:
573.81 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: