İnsan hakları açısından kadınların siyasi temsili sorunu: Türkiye örneği üzerinden bir inceleme

Küçük Resim Yok

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Kadınların toplumsal yaşamın her alanına eşit şekilde katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi ve insan haklarına dayalı bir toplum düzeni oluşturulabilmesinin ön koşuludur. Özellikle siyasal alanda kadınların erkeklerle eşit oranda temsil edilmesini sağlamak ve buna bağlı olarak temelde bir insan hakkı olan devlet yönetimine katılma hakkının kadın ve erkeğe eşit olarak sağlanması bu konuda atılması gereken önemli adımlardan biridir. Kişilerin siyasal hakları da bir insan olanağının gerçekleşmesine yönelik talepler olduğundan bir grubun, özellikle de kadınların bu olanaklarından doğrudan ya da dolaylı olarak mahrum bırakılmamaları, insan hakları düşüncesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tezin amacı, geçmişten günümüze kadar olan süreçte TBMM'de kadınların siyasi temsil adaletsizliği sorunlarını ortaya koyarak, etik ve felsefi antropoloji temelli insan hakları bağlamında bir değerlendirme yapmaktır. Bu bağlamda, tezin esas amacı tespit edilen problemlerin giderilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve insan haklarına dayalı bir toplum düzeninin oluşturulması açısından, kota uygulamalarının etkisini tartışmaktır.
Women’s equal participation in all areas of social life is a prerequisite to ensure gender equality and establish a social order based on human rights. In particular, it is important to ensure that women are represented equally with men in the political arena and to provide both men and women the right to participate in the state administration, which is basically, a human right. Because the political rights of individuals are also demands for the realization of a human potential, the fact that a group, especially women, is not directly or indirectly deprived of realizing this potential, is a requirement from a human rights perspective. The aim of this thesis is to address the injustice women suffer in terms of political representation within the Turkish Grand National Assembly and to assess the situation from the perspective of human rights based upon ethics and philosophical anthropology. The thesis particularly aims to discuss the efficacy of political quotas for ameliorating the political predicament of women, ensuring gender equality and establishing a social order based on human rights.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İnsan hakları, Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, Kadınların siyasi temsili, Kota uygulaması, Human rights, Gender inequality, Political representation of women, Quotas

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çelikkıran, A. B. (2021). İnsan hakları açısından kadınların siyasi temsili sorunu: Türkiye örneği üzerinden bir inceleme / The problem of women's political representation in terms of human rights: the case of Turkey (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.