Nurse’s role in violence against women

Introduction and Objective: With this study to evaluate the rate of violence against women in the World and Turkey, to emphasise the importance of nursing in the early detection of violence, and is intended to draw the attention of the nurses in this regard. Method: Using the keywords of “women, violence, family, child, nurse” current articles were scanned in Google Scholar, Pub Med and EBSCO databases and violence and nurse studies against women were examined. Discussion and Conclusion: Violence against women is a social problem affecting every segment of society, which is increasing day by day. It affects society in every way and continues to exist. Violence against women is a significant public health problem and a violation of women’s human rights. It has serious adverse effects on women in terms of physical, mental and reproductive health. The World Health Organization (WHO) announced that one out of every three women was exposed to physical or sexual assault. In Turkey, according to another study conducted by the frequency of physical violence during pregnancy 4.8% 36.4% 63.1% 26.7% frequency with emotional violence, sexual violence often show with values such as 36.4% 4.4%. People who perpetrate violence against women are often determined by studies that they are familiar, not a stranger. As the first group to face victims of violence, the role of nurses is very high. Awareness of nurses should be increased in diagnosing symptoms for diagnosing violence against women. Healthcare personnel should ask routine questions regarding exposure to domestic violence in all women who are inpatient/obstetricians and family planning, emergency services, mental health centres and inpatients and in pediatric units. In hospitals or family health centres, awareness leaflets and posters for violence can be increased as and social policies related to women’s empowerment can be created.
Giriş ve Amaç: Bu çalışma ile Dünya’da ve Türkiye’de kadına yönelik şiddet oranlarını değerlendirmek, şiddetin erken tespitinde hemşireliğin önemini vurgulamak ve bu konuya hemşirelerin dikkatini çekmek amaçlanmıştır. Metod: Kadın, şiddet, aile, çocuk, hemşire anahtar kelimeleri kullanılarak Google Akademik, Pub Med ve EBSCHO veri tabanlarında güncel makaleler taranmış ve kadına yönelik şiddet ve hemşire çalışmaları incelenmiştir. Tartışma ve Sonuç: Kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artan toplumun her kesimini etkileyen sosyal bir problemdir. Toplumu her yönden etkisi altına alır ve var olmaya devam eder. Kadınlara karşı şiddet önemli bir halk sağlığı sorunu ve kadınların insan haklarının ihlalidir. Kadın için fiziksel, zihinsel ve üreme sağlığı bakımından ciddi boyutta olumsuz etkileri vardır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) her 3 kadından 1’i fiziksel ya da cinsel saldırıya maruz kaldığını açıklamıştır. Türkiye’ de yapılan başka bir çalışmaya göre gebelikte fiziksel şiddet sıklığı %4,8 ile %36,4, duygusal şiddet sıklığı %26,7 ile %63,1, cinsel şiddet sıklığı %4,4 ile %36,4 gibi değerleri gösterir. Kadına yönelik şiddeti uygulayan kişiler bir yabancı değil çoğu zaman bir tanıdık olduğu çalışmalar ile belirlenmiştir. Şiddet mağdurları ile ilk karşılaşacak grup olarak hemşirelerine düşen rol çok fazladır. Hemşirelerin kadına şiddeti tanılamaya yönelik semptomları tanılamada farkındalıkları arttırılmalı bu konuda kurumlarda hizmet içi seminerler ile eğitimler almaları önem taşımaktadır. Doğum/ kadın hastalıkları ve aile planlaması, acil servis, ruh sağlığı merkezlerinde ve hastanede yatarak tedavi gören tüm kadınlara ve pediatri birimlerinde ayaktan/yatarak tedavi gören çocuklara, sağlık personelinin aile içi şiddete maruz kalma yönünden rutin soru sormaları gerekmektedir. Hastane veya aile sağlığı merkezlerinde şiddete yönelik broşür ve posterler koyularak farkındalık arttırılabilir ve kadının güçlendirilmesi ilgili toplumsal politikalar oluşturulabilir.

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

Önal, E. ve Avcı Alpar, D. (2020). Nurse’s role in violence against women / Kadına yönelik şiddette hemşirenin rolü. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 35-36.