Alman Hukuku’nda işveren açısından alacaklının temerrüdü

Küçük Resim Yok

Tarih

2012

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

İş sözleşmesi karşılıklı hak ve yükümlülükleri ihtiva eden bir özel hukuk sözleşmesidir. İş sözleşmesi kapsamında işçinin çalışma edimini ifa etme ve sadakat gibi ödevleri mevcut olup işverenin ise ücret ödeme, işçiyi koruma gibi ödevlerinin yanında işçi tarafından sunulan çalışma edimini kabul etme şeklinde bir yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışma hayatında genel kural çalışma olmaksızın ücret alınamayacağı olmakla birlikte, istisnai bir durum olan işverenin alacaklının temerrüdüne düşmesi halinde işçi tarafından herhangi bir çalışma yapılmaksızın, işverenden ücret talep hakkı kazanılması da mümkündür. Bu doğrultuda hem Türk hukukunda ve hem de Alman hukukunda işçi tarafından kurallara uygun şekilde sunulan çalışma ediminin işveren tarafından kabul edilmemesinin, işvereni ücret ödeme ödevinden kurtarmayacağına ilişkin kanuni düzenlemelere yer verilmiştir. Bu çalışmada, konuya ilişkin olarak Türk hukukuna yeni bir perspektif kazandırmak amacıyla işverenin alacaklının temerrüdüne düşmesi durumu Alman hukuku kapsamındaki kanuni düzenlemeler, içtihatlar ve doktrindeki görüşler çerçevesinde incelenmeye çalışılacaktır. İnceleme esnasında Türk hukukundakinden farklılık arz ettiği düşünülen durumlar özellikle vurgulanacaktır.
Labour Contract is a private-law contract that involves correlative rights and obligations. By the labour contract, the employee has the obligations such as fullling his duty and prolonging the loyalty. On the other hand, the employer has the obligations such as paying wages, protecting his employee and accepting the performance of employee. “No payment without working” is the general rule in working life. However, in case of delayed acceptance of the employer, the employee has the right to demand payment of wage. If the employee fullls his duty properly, it is impossible to avoid paying wage in both German Law and Turkish Law. In this study, on the purpose of adding a new perspective to the Turkish Law about the delayed acceptance of employer, the subject is examined with jurisprudences and academic approaches of the German Law. In addition to this, during the research, situations that dier from Turkish Law are especially emphasized.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Alacaklının Temerrüdü, İşveren, İş, Hukuk, Alman, Delayed Acceptance, Employer Labour, Law, German

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

2

Sayı

2

Künye

Erbaş, C. G. (2012). Alman Hukuku’nda işveren açısından alacaklının temerrüdü / Delayed acceptance of the employer in German Law. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2(2), s. 149-159.