Olağan dönemlerde anayasa yapımının zorlukları: anayasanın dayandığı temel ilkeler üzerine oydaşma sorunu

Küçük Resim Yok

Tarih

2011

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

1789 Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesinin dolaylı olarak yaptığı anayasa tanımı bugün de geçerlidir: "Erkler ayrılığının sağlanmadığı ve insan haklarının güvencelenmediği toplumda anayasa da yoktur" (m.16). Ne var ki, anayasa adı verilen belgede iktidar-özgürlük dengesini sağlayabilen devlet sayısı, 2009 dünyasında, yani Bildirge ile yapılan tanımın üzerinden tam220 yıl geçtiği halde, azınl ıkta kalmaktadır. Ana ereği, iktidarı sınırlamak suretiyle özgürlükleri güvence altına almak olan anayasacılık hareketi, tamamlanmamış, ama devam eden bir süreçtir. Türkiye'de, l990'lı yılların başlarından bu yana tanık olunan yeni anayasa yapımına yönelik çalışmalar, aktarılan ve klasik hale gelmiş bulunan anayasa tanlmına uygun bir toplumsal uzlaşma metni arayışından başkası değildir. Hemen belirtelim ki, yeni anayasa gereksinimi açıktır; ancak yenileme güç lüğü daha fazladır. Bu nedenle, yeni bir anayasa arayışı, zaman, mek6n ve içerik bakımından somutlaştırılmak gerekir. Bu bildiride anayasanın zamanı, mekAnı ve içerik olarak yeniliğinin anlamı ele alınacaktır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Anayasa, Anayasa yapımı, Anayasanın dayandığı temel ilkeler, Oydaşma sorunu, Anayasa yenileme, Anayasal vesayet, 1982 Anayasası, Türkiye, Dünya, Özel hukuk devleti

Kaynak

Hukuk Felsefesini Yeniden Düşünmek: Hukuk Teorileri, İnsan Hakları ve Anayasalar

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Kaboğlu Ö., İ. (2011). Olağan dönemlerde anayasa yapımının zorlukları: anayasanın dayandığı temel ilkeler üzerine oydaşma sorunu. Hukuk Felsefesini Yeniden Düşünmek: Hukuk Teorileri, İnsan Hakları ve Anayasalar. (s. 37-45). İstanbul: Maltepe Üniversitesi.