Migren hastalarında mizaç- karakter özellikleri ile çocukluk çağı örselenmeleri ve öfke ifade tarzı arasındaki ilişki / The relationship of temperement-character dimension with childhood trauma and anger expression style in migraine patients

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Çalışmamızın amacı migren tanısı almış hastaların mizaç - karakter özellikleri ile çocukluk çağı örselenmeleri ve öfke ifade tarzı arasındaki ilişkinin sağlıklı kişilerden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji polikliniğine, Nisan 2009- Temmuz 2009 tarihleri arasında, rastgele yöntemle seçilmiş, baş ağrısı yakınması ile başvuran hastalar arasından aurasız migren tanısı konmuş 51 hasta ile kontrol grubunu oluşturan 45 sağlıklı kişi olmak üzere toplam 96 kişi dahil edilmiştir. Hasta gruplarına yapılandırılmış klinik görüşme (SCIDI/CV), kontrol grubuna SCID-I/NP uygulanarak ruhsal açıdan sağlıklı oldukları doğrulanmıştır. Çalışmaya alınan kişilerin tümüne mizaç-karakter özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla Mizaç ve Karakter Envanteri (Temperament and Character Inventory), Sürekli Öfke-Öfke ifade Tarzı Ölçeği (The State Trait Anger Scale) ve Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği (Childhood Trauma Questionnaire) uygulanmıştır.Migren grubunun zarardan kaçınma toplam ve alt grup puanları kontrol grubundan istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı yüksektir. Kendini yönetme toplam, alt gruplarından KY3 ve KY4 puanları ile iş birliği yapma toplam ve alt gruplarından İY1, İY2, İY3 puanları hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Migren grubunda çocukluk çağındaki örselenmelerden ÇÖYÖ-40 toplam ile fiziksel kötüye kullanım ve duygusal ihmal/kötüye kullanım alt ölçek puanları kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Migren hastalarının sürekli öfke ve içe yönelik öfke puanları kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek, öfke kontrol puanları ise düşük saptanmıştır. Çocukluk çağı örselenmeleri ile sürekli öfke ve içe yönelik öfke migren hastalığını 58 öngörmek için anlamlı bulunmuştur. Ayrıca sürekli öfke, içe yönelik öfke ve öfke ifade tarzı ile çocukluk çağı örselenmeleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Sonuç olarak çalışmamızdaki bulgular migren hastalarında yüksek zarardan kaçınma, düşük kendini yönetme ve düşük işbirliği yapma özellikleri olduğunu göstermektedir. Migren hastalarında çocukluk çağı örselenmelerinin yaygınlığı, öfke yaşantısının zorluğu, öfke ile çocukluk çağı örselenmesi birlikteliği ve psikiyatrik bozukluk komorbiditesi düşünüldüğünde bu alanda özellikle çocukluk dönemini araştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülebilir. Bu verilerin doğrulanması açısından daha büyük örneklemlerle yapılacak uzun dönemli izlem çalışmalarına ihtiyaç vardır. Ayrıca nöroloji ve psikiyatrinin ekip çalışması yapmasının önemi bir kez daha hatırlanmalıdır.
In this study we aimed to investigate the relationship between thepsychometric properties of temperament-character profile, childhood traumas andanger expression in migraine patients compared to healthy controls.This study was conducted at the Outpatient Clinic in the Department ofNeurology of Maltepe University Hospital between April 2009-July 2009. 51patients with migraine without aura and 45 healthy controls, totally 96 patients wereincluded in this study. All the patients and healthy controls were selected randomly.We applied SCID-I/CV to the patient group and SCID-I/NP to the control group toconfirm that they do not have any psychiatric diagnoses, respectively. Patients andcontrols completed several psychometric questionnaires, including Temperament andCharacter Inventory (TCI) to evaluate the properties of temperament-characterprofile, State-Trait Anger Expression Inventory (STAXI) and Childhood TraumaQuestionnaire (CTQ-40).In the patients with migraine, the mean score of and the scores of subscales ofharm avoidance were significantly higher compared to the scores of healthy controlsas temperament traits. On the other hand, as character traits, the mean score of andthe scores of SD3 and SD4 subscales of self-directedness and the mean score of andthe score of C1, C2, and C3 subscales of cooperativeness were significantly lower inthe patient group than the healthy controls.In migraine group the mean scores of childhood traumas and the scores ofsubscales as physical abuse and emotional abuse/neglect were significantly higherthan in control group. In regard to STAXI, migraine patients scored higher on theitem describing trait-anger and anger expression-in but lower in anger control.Childhood traumas, trait-anger and anger expression-in are seemed to predictmigraine. Also there is a significant positive relationship between trait anger, angerexpression-in, and the anger expression index and childhood traumas.60In conclusion; our findings show that migraine patients have higher scores ofharm avoidance and lower scores in self directedness and cooperativeness. Inconsideration of the prevalance of childhood traumas, difficulties in angermanagement and comorbidity of childhood trauma with psychiatric disorders inmigraine patients, we need more studies in that matter, especially questioningchildhood period. Also long-term follow-up studies in larger samples and replicationof these data are needed. For those patients, the collaboration of psychiatry andneurology is necessary.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ayhan Ersoy, S. A. (2010). Migren hastalarında mizaç- karakter özellikleri ile çocukluk çağı örselenmeleri ve öfke ifade tarzı arasındaki ilişki / The relationship of temperement-character dimension with childhood trauma and anger expression style in migraine patients. (Yayımlanmamış Tıpta Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.