Türk kadınının siyasete ve iktisadi hayata girişi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Türk kadını, toplumsal yapının etkisiyle birlikte sahip olması gereken hakları nispeten geç elde etmiştir. Türk kadınının siyasete ve iktisadi hayata girişini açıklamak, bu çalışmanın temel amacı olarak belirlenmiştir. Çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Türk kadını siyasette ve iktisadi hayatta yeterli oranda ve istenilen etkinlikte yer alamamaktadır. Kadınların çalışması konusunda Türkiye'nin düşük bir seviyede olması, kadınların siyasetteki varlığını sınırlandıran bir faktör olarak belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar, Türk kadınının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre siyasette ve iktisadi hayatta daha sınırlı düzeyde yer aldığını göstermektedir. Ayrıca Tansu Çiller'in başbakan olmasının Türk kadınının siyasette ve iktisadi hayattaki varlığına etkilerini belirlenmeye çalışılmıştır. Tansu Çiller'in başbakan olmasıyla birlikte ortaya çıkan heyecan, kadınların siyasette ve iktisadi hayattaki varlığına olumlu şekilde yansımamış, Çiller'in başbakanlığı ve sonrasındaki süreçte Türk kadınının bu alanlardaki varlığı benzer düzeyde kalmıştır. Türk kadınının siyasette ve iktisadi hayatta daha etkili bir şekilde yer alabilmesi için iyi anne ve iyi eş rollerinin ötesinde bir rol üstlenmesi önerilmektedir.
Turkish women have acquired rights relatively late due to the influence of social structure than other societies. The main purpose of this study is to research and explain the introduction of Turkish women to political and economic life. The literature review method has been used in the survey. According to the results, Turkish women cannot participate in political and in economic life as desired. The results showed that the Turkish women are not in the economic life as desired and needed and this effects negatively the political participation of them also. The results of the study show that Turkish women are more limited in politics and economic life than developed and developing countries. And, in this thesis I try to explain Tansu Çiller's effect as being prime minister on the existence of Turkish women in politics and economic life. The excitement that emerged with Tansu Çiller becoming prime minister did not positively reflect women's presence in politics and economic life. It is suggested that Turkish women should play a role beyond good mother and good spouse roles in order to participate more effectively in politics and economic life.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

siyaset, ekonomi, kadın hakları, women rights, politics, economics

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şahin, H. T. (2019). Türk kadınının siyasete ve iktisadi hayata girişi. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.