Refah devleti ve sosyal devlet ikilemi açısından sosyal hizmet uygulamalarının insan hakları bağlamında değerlendirilmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C.Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Amaç ve Kapsam: Araştırmamızın genel amacı, sosyal hizmet hakkında derinlemesine bir anlayış geliştirebilmek için, insan haklarına dayalı olan bir sosyal hizmet anlayışının mümkün olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çerçevede sosyal politikaların uygulanmasında önemli bir rolü olan refah devleti ve sosyal devlet anlayışı ele alınmaktadır. Refah devleti politikalarına eleştiri niteliği taşıyan bu çalışmanın ana odağı sosyal hizmetin en önemli problemi olan yoksulluk sorununu toplumsal riskler açısından tartışmaya açmaktır. Bu tartışmanın hareket noktası Kuçuradi'nin etik ve insan hakları üzerine düşünceleridir. Kuramsal/Kavramsal Çerçeve: Sosyal hizmetin bireysel ve toplumsal olarak önemi hemen herkesin hiç tartışmadan kabul ettiği bir gerçektir. Tartışılması gereken şey, sosyal hizmetin hangi amaçlara hizmet edeceğidir. Bu nedenle öncelikle cevaplanması gereken "Nasıl bir sosyal hizmet ve devlet anlayışı olması gereklidir?" sorusudur. Ancak bu sorudan ziyade, önümüzde duran mesele sadece teknik ve mesleki bir sorunmuş gibi algılanmaktadır. Devletler, bir yandan sosyal hizmetin amaçlarını belirlerken diğer yandan bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için daha verimli yöntemler aramaktadırlar. Sonuç: Sosyal hizmet ve refah devletinin neliğinin, amacının tartışıldığı bu çalışmada: etik temelli, insan hakları bilgisinin hâkim olduğu bir sosyal hizmet anlayışının mümkün olup olmadığı sorusu sorulmuş ve refah devleti-sosyal devlet ikilemi, toplumsal riskler açısından tartışılmıştır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Refah Devleti, Sosyal Hizmet, Eski ve Yeni Toplumsal Riskler, İnsan Hakları

Kaynak

26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Kılıç Karakelle, Ü. (2024). Refah devleti ve sosyal devlet ikilemi açısından sosyal hizmet uygulamalarının insan hakları bağlamında değerlendirilmesi, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.140-141.