Blood pressure control and dipping status in hypertensive patients with mild renal dysfunction

Küçük Resim Yok

Tarih

2009

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

American Society for Clinical Investigation

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Renal dysfunction is one of the end organ damages induced by hypertension. We aimed to evaluate the blood pressure control and dipping status in hypertensive patients with mild renal dysfunction. Sixty seven patients (57.4±11.9, 19 male, 48 female) were performed 24 hour ambulatory blood pressure monitoring. Renal functions were defined as glomerular filtration rate (GFR) estimated by MDRD Formula. Patients with diabetes and/or coronary artery disease were excluded. Averages of 24 hour, daytime and nighttime systolic and diastolic blood pressures and also dipping status of patients were compared between the groups with GFR under and above 60 ml/min. Statistical analysis were performed by Independent Samples t test using SPSS 11.0. 24 hour, daytime and nighttime systolic and diastolic blood pressures were higher in hypertensive patients with GFR lower than 60 ml/min (p>0.05, Table 1). Distribution of dipping status was not different between groups (Table 2). However predominance of nondipping status in both groups was an alerting finding. Blood pressure control is particularly important in hypertensive patients with GFR <60 ml/min to slow the course of renal dysfunction. Predominance of nondipping in those patients should be overcomed by effective antihypertensive management.
Renal fonksiyonlarda azalma hipertansiyonun son organ hasarlarından birisidir. Bu çalışmada renal fonksiyonları hafif azalmış hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrolünü ve dipping durumunu inceledik. Altmış yedi hastaya (57.4±11.9, 19 erkek, 48 kadın) 24 saatlik kan basıncı monitorizasyonu yapıldı. Renal fonksiyonlar MDRD formülü ile tahmin edilen Glomerül filtrasyon hızı (GFH) olarak ifade edildi. Diyabeti ve koroner arter hastalığı olanlar çalışmaya alınmadı. GFH 60 ml/dk altında ve üstünde olanlarda 24 saatlik, gündüz ve gece kan basıncı ortalamaları ile dipping durumu karşılaştırıldı. İstatistiki analizler Independent Samples t testi ile SPSS 11.0 kullanılarak yapıldı. 24 saatlik, gündüz ve gece sistolik ve diyastolik kan basınçları GFH<60 ml/dk olan hipertansif hastalarda yüksek izlendi (p>0.05, Tablo 1). Dipping durumu gruplar arasında farklı değildi (Tablo 2). Ancak her iki grupta da non dipping durumunun yüksek olması dikkat çeken bir bulguydu. Kan basıncı kontrolü GFH <60 ml/dk olan hipertansif hastalarda renal fonksiyon bozukluğa gidişi yavaşlatmak için özellikle önemlidir. Bu hastalarda nondipping durumunun baskın olması etkin bir antihipertansif tedavi ile düzeltilmesi gereken bir durumdur.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

The Anatolian Journal of Clinical Investigation

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

3

Sayı

2

Künye

Aparci, M., Kardeşoğlu, E., Işilak, Z., Yığıner, Ö., Uz, Ö., Demırbolat, C., Özmen, N., Cingözbay, B. Y., Uçak, A., & Cebecı, B. S. (2009). Blood pressure control and dipping status in hypertensive patients with mild renal dysfunction. Anatolian Journal of Clinical Investigation, American Society for Clinical Investigation. 3(2), s. 123–126.