Sezaryen operasyonu sonrası postpartum idrar retansiyonu ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırma sezaryen operasyonu sonrasında postpartum idrar retansiyonu (PİR) görülme durumlarını ve risk faktörlerini değerlendirmek, PİR ile ilişkili neden ve risk faktörlerini belirlemek, sezaryen sonrası kadınların kendilerinde olan değişimin farkına varıp tedavi alma durumlarını ve bu soruna hazırlayan obstetrik faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. PİR iyi değerlendirilemeyen ve çoğunlukla atlanan çok önemli bir tablo olup bireyin yaşam kalitesini düşürüp, hayatı tehdit eden bir durumdur ve doğum sonu komplikasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnekleme araştırmayı kabul eden 240 hasta dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan 56 soruluk soru formu ile toplanmıştır. Sezaryen sonrası sonra aşırı kanama görülmesi veya uterus atonisi görülen kadınlarda ve buna bağlı fundus masajı yapılanlarda (p=0,01), üriner kateteri 8 saat ve daha sonrasında çıkarılanlarda (p=0,03), üriner kateteri çıktıktan 6 saat sonra idrarını yapamayanlar (p<0,001), üriner kateter çıktıktan sonra zorlanma veya pelvik ağrı hissedenlerde (p<0,001), ameliyattan sonra idrar hissini hissedemeyenlerde (p<0,001), erken mobilizasyonu sağlanamayanlarda (p<0,001), taburculuk sonrası kişisel hijyenini sağlamakta zorlananlarda (p=0,01) ve taburculuk sonrası günlük 1,4lt ve altında su tüketimi olanlarda (p=0,03) taburculuk sonrası Gizli PİR'in majör bulgusu olan idrarını hissedememe durumları ile arasında istatistiksel olarak anlamlı farklı olduğu bulunmuştur. PİR sanılanın aksine sık görülebilen ancak ihmal edilen bir sorundur. Gizli PİR, kalıcı miksiyon işlev bozukluğuna yol açabilecek nispeten yaygın bir sorundur. Araştırmamızda tespit edilen risk faktörleri açısından takip ile mesane disfonksiyonu önlenebileceğinden PİR durumunun rutin doğum sonrası kontrol takiplerinde de sorgulanması gereği önerilir. Bu yaklaşımı desteklemek ve Gizli PİR’in risk faktörlerini ve uzun vadeli etkilerini açıklığa kavuşturmak için gelecekteki ileriye dönük kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Postpartum urinary retention (PUR) after cesarean delivery incidence of this research and assess risk factors, causes and determine the risk factors associated with PUR, aware of the change in the status of women after cesarean and receiving treatment in preparing this issue and is intended to identify obstetric factors. PUR is a very important table that cannot be evaluated well and is often skipped, it reduces the quality of life of the individual, is a life-threatening condition and appears as a postpartum complication. The sample included 240 patients who accepted the study. The data of the study were collected through a 56-question questionnaire prepared by the researcher. Post-cesarean uterine atony and excessive bleeding after massage fundus or those who were given the related common in women (P=0,01), urinary catheter removed afterwards and 8 hours (p=0.03), urinary catheter exiting and those who can't urinate after 6 hours (p<0.001), urinary catheter after exiting strain or women who experience pelvic pain (p<0.001) feel the sensation of urine after surgery (p<0.001) of the Prevention of early mobilization achieved (p<0.001)in, maintaining personal hygiene in force after discharge (P=0,01) and post-discharge and those with under 1.5 liters per day water consumption (p=0.03) with the status of not being able to urinate after discharge with Hidden PUR major findings were found to be statistically different. Contrary to popular belief, PUR is a common but neglected problem. Hidden PUR is a relatively common problem that can lead to permanent micronutrient dysfunction. Since bladder dysfunction can be prevented with follow-up in terms of the risk factors identified in our study, it is recommended that the PUR status should also be questioned during routine postpartum follow-up. Comprehensive future forward-looking studies are needed to support this approach and clarify the risk factors and long-term effects of Hidden PUR.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İdrar retansiyonu, Komplikasyon, Postpartum, Sezaryen, Urinary retention, Complication, Postpartum, Cesarean section

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Balkan, E. (2022). Sezaryen operasyonu sonrası postpartum idrar retansiyonu ve risk faktörlerinin eğerlendirilmesi / Evaluation of postpartum urinary retention and risk factors after cesarean section. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.