Multiscale coronary vessel segmentation from calculated x-ray angiography

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Anomalilerin teşhis ve tedavisinde X-Ray Koroner Anjiyografi kullanılmaktadır. Setnozun X-ışını anjiyogramlarında değerlendirilmesi bilim insanları için ilginç bir araştırma alanıdır. Koroner arterlerin segmentasyonu zayıf görüntü kalitesi, damar çakışması ve kaburga, omurga ve diyafram gibi çeşitli anatomik yapılardan dolayı zorlu bir süreçtir. Bu makale, koroner damar segmentasyonunun doğruluğunu artırmak için yeni bir yaklaşım sunmaktadır. Bu şekilde, uzmanlar koroner hastalığını daha doğru teşhis edebileceklerdir. Kullanılan segmentasyon yöntemlerinin doğruluğu, görüntü sırasındaki damar alanlarını belirleyerek arttırılmıştır. Çalışmanın ana fikri damar alanlarının belirlenmesiyle segmentasyon sonuçlarının iyileştirilmesi olacaktır. Damar alanları, Gaussian Karma Dağılım yöntemi aracılığıyla tüm görüntülerin sırası kullanılarak ön plan ve arka plan olarak belirlenir. Frangi, damarın görünürlüğünü artırmak için kullanılır. Eşik değeri için OTSU kullanılır. OTSU, görüntü parlaklığı dağılımı yardımıyla eşik değerini belirler. Önerilen yöntemle segmentasyon doğruluğu % 91.67 ila % 93.81’e yükselmiştir.
X-Ray Coronary Angiography is used for the diagnosis and treatment of anomalies. Evaluation of the stenosis on the X-ray angiograms, is an interesting research area for scientists. Segmentation of coronary arteries is a challenging process due to poor image quality, vessel overlap, and various anatomical structures such as ribs, spine, and diaphragm. This paper presents a new approach to increase accuracy rate of coronary vessel segmentation. In this way, experts will be able to diagnose the Coronary disease more accurately. The accuracy of the used segmentation methods to be used is increased by determining vessel areas in the image sequence. The general idea in the study will be to improve the segmentation results by determining vessel areas. Vessel areas are determined as foreground and background by Mixture of Gaussians method with all image sequence. Frangi is used to increase the visibility of the vessel. OTSU is used for thresholding. OTSU determines the threshold value due to image brightness distribution. With the proposed method, the segmentation accuracy is increased to 91.67% to 93.81%.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Koroner Anjiyografi, Frangi Filtresi, Damar Segmentasyonu, Coronary Angiography, Frangi Filter, Vessel Segmentation

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Tenekeci, M. E. ve Pehlivan, H. (2018). Multiscale coronary vessel segmentation from calculated x-ray angiography / Hesaplanmış x-ray anjiyografisi ile çok ölçekli koroner damar segmentasyonu. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 41-42.