In vitro yüksek sıcaklıkların biyokimyasal tiroid fonksiyon testleri üzerine etkisi

Küçük Resim Yok

Tarih

2005

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

De Gruyter

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Serum serbest triiodotironin (sT3), serbest tiroksin (sT4) ve tiroidi uyarıcı hormon (TSH) düzeyleri biyokimyasal olarak tiroid fonksiyonlarını araştırmak için majör testlerdir. Bu çalışmada in vitro yüksek sıcaklıkların (39°C) total T3, total T4, sT3, sT4 ve TSH düzeyleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya tiroid fonksiyonları normal olan 97 hasta dahil edilmiştir. Her hastadan 3 ayrı tüp örnek alınmıştır. Örnekler 15 dakika 3000 g’de 25°C’de (grup I), 39°C’de (grup II) santrifüj edilmiştir. Üçüncü tüpler ise pıhtılaşma sonrasında, 20 dakika 39°C sıcaklıkta sıcak su banyosunda bekletilmiştir (grup III). Grup I, II ve III örneklerinde ELFA ve kemilüminesans yöntemleriyle serum total T3, total T4, sT3, sT4 ve TSH düzeyleri ayrı ayrı çalışılmıştır. Çalışılan Grup II ve Grup III örnekleri, +4°C’de 2 saat bekletildikten sonra aynı testler, tekrar iki ayrı yöntemle çalışılmıştır. Tüm gruplarda serum total T3, total T4, sT4 ve TSH düzeylerinde sıcaklık değişikliklerine bağlı olarak istatistiksel anlamda fark bulunamamıştır. Ancak serum sT3 düzeyleri yüksek sıcaklıktan etkilenmiştir. Sonuçlarımızda gördüğümüz in vitro sıcaklık artışıyla serum sT3 düzeylerinin değişim mekanizması, in vivo olarak vücudun yüksek ısıya maruz kaldığı durumlardaki ile aynı olabilir. Yüksek ateşle seyreden infeksiyonlarda tiroksin bağlayıcı globulinin T4’e olan afinitesinde azalma olduğu gösterilmiştir. Bu şekilde serbestlenen T4’ün, antibakteriyel amaçlarla iodin kaynağı olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Bir iyodunu bırakan T4 ise serbest sT3 halini almaktadır. Bu bulgularla serum sT3 ölçümlerinde sıcaklığın çok iyi kontrol edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Free triiodothyronine (fT3) , free thyroxine (fT4) and thyroid stimulating hormone (TSH) are the major biochemical tests for the evaluation of thyroid function. In this study we have investigated the effects of in vitro high temperatures (39°C) on Total T3, total T4, fT3, fT4, TSH determination. Ninety seven sera from the patients who had normal thyroid functions were studied with two different methods: Chemiluminisence and ELFA. After the venipuncture, blood samples were centrifuged (g= 3000) at 25°C (Group I), 39°C (Group II) for 15 minutes and the third samples were incubated at 39°C in water bath for 20 minutes (Group III) and studied. Group II and Group III samples were left at 4°C for two hours (Group III) and studied again. Total T3, Total T4, fT4 and TSH were not affected from temperature changes but fT3 was highly affected. In group I, all the tests were in reference limits. In group II and Group III, while the other tests did not change, fT3 levels were significantly higher than group I. In samples incubated at 4°C for two hours, fT3 levels fell into reference limits again. These concentration changes in fT3, can be due to the same reasons with high temperature states in body. In infections with high body temperature, thyroid hormone binding globuline’s affinity for T4 decreases. With these findings we conclude that, a strict temperature control must be done in fT3 determinations.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

TSH, T3, T4, Sıcaklık, TSH, T3, T4, Temperature

Kaynak

Türk Biyokimya Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Q4

Cilt

30

Sayı

2

Künye

Benli Aksungar, F., Eren, A., Kengil, I. ve Özcan, E. (2005). In vitro yüksek sıcaklıkların biyokimyasal tiroid fonksiyon testleri üzerine etkisi / Effects of in vitro high temperatures on biochemical thyroid function tests. Türk Biyokimya Dergisi, De Gruyter. 30(2), s. 183-186.