Roman topluluklarında yoksulluk ve çevresel adalet: Kırklareli örneği
Yükleniyor...
Tarih
2024
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
T.C.Maltepe Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Konu: Sosyal hizmetin temel değerleri olan eşitlik ve sosyal adalet, son yıllarda sürdürülebilirlik ve çevresel adaletle birlikte yeşil sosyal hizmet kavramı dahilinde tartışılmaktadır. Çevresel adalet, herkesin sağlıklı bir çevreye erişim hakkını, çevresel zararlardan korunmayı, çevresel bilgiye ulaşımı ve kararlara katılımı içerir. Ancak, çevresel kaynaklara ve hizmetlere erişim genellikle eşit değildir ve karar alma süreçlerinde birçok kişi söz sahibi olamamaktadır. Çevresel adaletsizlik toplumsal riskleri artırarak, yoksul ve etnik azınlıklar gibi dezavantajlı grupları daha savunmasız hale getirmektedir. Mesleğimiz açısından çevre sorunlarının yıkıcı sonuçlarına maruz kalan birey ve gruplara yönelik fiziksel çevreyi gözeten sosyal politika ve sosyal hizmet uygulamalarını tasarlamak giderek elzem hale gelmekte, dolayısıyla konunun çeşitli veçhelerini inceleyen sosyal hizmet araştırmalarına ihtiyaç da artmaktadır. Amaç ve Kapsam: Bu araştırmanın temel amacı, dezavantajlı gruplardan biri olan Roman topluluklarının yaşam koşullarını çevresel adalet çerçevesinde değerlendirmek ve çevresel ayrımcılığın Roman topluluklarını nasıl etkilediğini incelemektir. Bu inceleme, yerel yönetimlerin sunduğu çevresel hizmetlerin Roman topluluklarına etkisine odaklanacak ve hizmetlerin eşit dağıtımı, çevresel bilgiye erişim ve karar alma süreçlerine katılım konularını araştıracaktır. Yöntem: Kesitsel tipteki bu niceliksel araştırmanın örneklemini Kırklareli Merkez ilçesine bağlı Yayla ve Karakaş mahalleleri oluşturmaktadır. Yayla mahallesi, Roman nüfusunun yoğun olduğu bir bölge iken, Karakaş Mahallesi Roman olmayan nüfusun ağırlıkta olduğu bir mahalledir. Analizde, iki mahalle sosyo-ekonomik düzey, çevresel koşullar ve hizmetler ve çevresel bilgiye erişim ve kararlara katılım açısından karşılaştırılmıştır. Her iki mahalleden toplam 405 kişi ile yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler Ki-Kare ve Fisher’s Exact testleri yapılarak SPSS'te analiz edilmiştir. Bulgular: Bulgular, sosyo-ekonomik düzey, çevresel koşullar, çevresel bilgiye erişim ve katılım açısından önemli farklar göstermektedir. Yayla mahallesinde, Romanların düşük eğitim ve gelir seviyeleri, güvencesiz işlerde çalışmaları ve sosyal yardımlardan daha fazla yararlanmaları dikkat çekmiştir. Sonuç: Roman topluluklarına yönelik çevresel ayrımcılık, derinlemesine incelenmesi gereken önemli bir sorundur. Sosyal hizmet uygulamaları, çevresel koşullar nedeniyle ortaya çıkan sağlık ve güvenlik risklerini gözetmelidir. Ayrıca, mesleki uygulama içinde çevresel bilgiye erişim ve katılımın artırılması için eğitim ve farkındalık çalışmaları, çevre hizmetleri konusunda ilgili kurumlarla iş birliği ve savunuculuk faaliyetleri tasarlanıp geliştirilebilir. Roman topluluklarının çevresel sorunlardan nasıl etkilendiğini anlamak için daha fazla keşifsel çalışmanın yapılması önerilmektedir.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Sürdürülebilir Kalkınma, Çevresel Adalet, Çevresel Sosyal Hizmet, Yoksulluk, Roman Topluluklar
Kaynak
26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Vurkun Çavdar, S. ve Atasü Topçuoğlu, R. (2024). Roman topluluklarında yoksulluk ve çevresel adalet: Kırklareli örneği, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.122-123.