2009

CC0 1.0 Universal

Amaç: İşe yeni başlayan hemşireler ve klinik eğitim hemşirelerinin özel bir hastanede uygulanan klinik oryantasyon programına yönelik düşüncelerini belirlemek amaçlanmaktadır. Yöntem: Tanımlayıcı bir çalışma olan araştırmanın örneklemini, 44 hemşire (9 klinik eğitim hemşiresi, 35 işe yeni başlayan) oluşturmuş ve veriler anket formu ile toplanmıştır. Bulgular: İşe yeni başlayan hemşirelerin tamamına yakını, klinik eğitim hemşirelerinin tümü çalıştığı birimi isteyerek seçmiştir. Oryantasyon programının süresini ve saatlerini uygun bulanlar fazladır. İşe yeni başlayanlar, en fazla acil durum uygulamalarında, en az ise iletişim konularında zorlanmıştır. Klinik eğitim hemşireleri ise, işe yeni başlayanların acil durum uygulamaları, kuruma ve birime oryantasyon konularında daha çok; iletişim ve hasta bakım uygulamalarında daha az zorlandıklarını belirtmiştir. Oryantasyon sürecinde işe yeni başlayanlar beceri geliştirmede, klinik eğitim hemşireleri, çalışanlara tutum kazandırmada zorlandıklarını ifade etmiştir. İşe yeni başlayan hemşirelerin cinsiyet ve öğrenim durumu ile beceri gerektiren bazı uygulamalarda zorlanma arasında anlamlı farklılık vardır. Klinik oryantasyon döneminde, ilk çalışma yeri olması ve çalışma ortamının yoğunluğu nedeniyle güçlük yaşandığını ifade edilmiştir. Sonuç: Klinik oryantasyon sürecinin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Objective: This study aims to identify clinical training nurses’ and beginner nurses’ opinions about clinical orientation period practiced in a private hospital. Method: The sample of this descriptive study consists of 44 staff nurses (9 clinical training nurses and 35 beginner nurses) working in a private hospital and data were collected by questionnaire. Results: Almost all of beginner nurses and all of clinical training nurses selected their clinic voluntarily. Most of the nurses approve the duration and time of orientation program. Beginner nurses faced difficulties in emergency practices the most and in communicational topics the least. Clinical training nurses think that beginner nurses have more difficulty in emergency practices, orienting themselves to hospital and clinics and have less difficulty in communication and patient care practices. Clinical training nurses express that they had difficulties to teach attitude to the employees during orientation while beginner nurses express that they had difficulties to develop skills. There is a significant difference between the beginner nurses’ gender and educational level and to have difficulties in practicing some skill needed practices. Beginner nurses declared that they had difficulties during clinical orientation because of the intense work pace and because it was their first professional experience. Conclusion: Suggestions were made to improve clinical orientation period.

Klinik oryantasyon, işe yeni başlayan hemşire, klinik eğitim hemşiresi, Clinical orientation, beginner nurses, clinical training nurses

Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim Ve Sanatı Dergisi

Ulupınar Alıcı, S. ve Çakır, A. (2009). Hemşirelerin özel bir hastanede uygulanan klinik oryantasyon programına ilişkin görüşleri / Nurses’ opinions about clinical orientation period practiced in a private hospital. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim Ve Sanatı Dergisi. s. 45-56.