Satış ve Operasyon planlama (S&PO) / Entegre iş planlama (EİP) sürecinin başarısına etki eden yönetsel kriterler

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Satış ve Operasyon Planlama (S&OP) süreci, şirketlerin stratejik hedeflerine ulaşmak için yaygın olarak kullandığı, taktik seviyede entegre planlama aracıdır. Zaman içerisinde geliştirilerek Entegre İş Planlama Süreci (EİP) olarak tanımlanmaya başlasa da endüstride yaygın olarak her iki isimle de kullanımı devam etmektedir. Teoride, S&OP’den EİP’ye doğru gelişimde, sürece iki önemli belirgin katkı gerçekleşmiştir: 1) Pazara yeni ürün sunma ve portföy yönetimi gibi kurumun stratejik kararlarının entegre planlamaya girdi olarak dahil edilmesi. 2) Mevcut projeksiyonlar ile hedefler arasındaki farkları kapatmak için proaktif olarak operasyonel ve finansal senaryolar geliştirmek. Bu sebeplerle EİP, daha fazla fonksiyonun etkileşimini ve işbirliğini gerektirmekte ve netice itibarıyla da sürecin nasıl işletildiğinden etkilenmektedir. Tezin amacı, S&OP/EİP sürecinin başarılı olması için gerekli olan kurum kültüründen etkilenen önkoşul yönetsel kriterleri tespit etmek ve sürece başlamadan önce, kuruluşların süreci uygulamaya hazır olup olmadığı ile ilgili bir özdeğerlendirme yapabilmesi için bilimsel altyapı sağlamaktır. S&OP/EİP süreci iyi işlemiyorsa ve istenen kalitede çıktı üretemiyorsa, gerçek problem nedir? Süreç teorisi yıllar itibarıyla ve giderek artan kullanıcı kuruluş tarafından ispat edilmiştir. Süreç etkinliğinde sorun varsa, sorun S&OP/EİP sürecinin kendisi değil, sürecin “nasıl” uygulandığı ile ilgilidir, çünkü her kuruluşun organizasyonu, çalışma şekli, kurum kültürü ve süreç uygulama şekli farklıdır.
Sales and Operation Planning (S&OP) process is an integrated planning tool, which is widely used by companies to achieve their corporate strategic objectives. Altough S&OP has evolved over time to Integrated Business Planning (IBP), companies use both process names as they prefer. There have been two major contribution to the process while evolving from S&OP to IBP: 1) Taking long term strategic plans of the company such as new product launches and protfolio management as an input into the planning process. 2) Producing scenarios with financials for closing the gap proactively if there is a deviation from the targets/goals vs the latest plan. S&OP/IBP requires participation and collaboration and interaction of many functions, hence, it is impacted severely how the process is run. Objective of this thesis is to determine the managerial criteria related with the copmany culture, which impact the success of S&OP/IBP, and offer a scientific tool to use as readiness assessment by companies. If S&OP/IBP process does not function well enough or does not produce descent quality output, where is the real problem? Theory of the process has been proven by the increasing number of users over time. Hence, if there is a problem in the effectiveness of the process, it can not be because of the process itself, it must be related with “how” the process is implemented, beacuse every company differs from the others in terms of ways of working, corporate culture and process implementation method.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Tedarik zinciri yönetimi, Satış ve operasyon planlama ( S&OP), Entegre İş Planlama (EİP), Supply Chain Management, Sales and Operation Planning (S&OP), Integrated Business Planning (IBP)

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Civil, N. (2022). Satış ve operasyon planlama (S&OP) / Entegre iş planlama (EİP) sürecinin başarısına etki eden yönetsel kriterler / Managerial criteria impacting bthe success of sales & operations planning / integrated business planning (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.