Genç yetişkin kadınlarda yeme tutumlarının dürtüsellik ve öz duyarlık ile ilişkisi
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
Özet
Bu çalışma, genç yetişkin kadınlarda yeme tutumu, dürtüsellik ve özduyarlık arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma, 630 katılımcının anketlere vermiş olduğu yanıtların analizi yapılarak değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesini kapsamaktadır. Araştırma için kullanılan ölçekler Demografik Bilgi Formu, Yeme Tutumu Ölçeği (YTT), Barrett Dürtüsellik Ölçeği ve Özduyarlık Ölçeği’dir. Araştırmada katılımcıların demografik değişkenleri araştırma değişkenleri ile karşılaştırılarak farklılaşma düzeyleri incelenmiş ve araştırma değişkenlerinin arasındaki ilişki ölçeklerdeki alt boyutlar hesaplanarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, demografik ve diyet öyküsüne ilişkin değişkenler bakımından yeme tutumunun anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Diyet öyküsü bulunan, şu anki kilosunu şişman olarak değerlendiren ve hedeflenen kilodan uzak olduğunu bildiren katılımcıların yeme tutumu ve dürtüsellik ile olumsuz puanlanan özduyarlık alt boyutlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, yeme tutumunun dürtüsellik ve özduyarlık olumsuz alt boyutları ile pozitif yönlü anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların, yeme psikopatolojisi alanında yapılacak klinik pratik ve araştırmalara yön verecek bulgular sağladığı düşünülmekte ve özellikle yaş grubu olarak yeme bozukluğu riskinin fazla olduğu genç erişkin kadınlarla yapılacak koruyucu ve önleyici çalışmalara ışık tutabileceği düşünülmektedir.
This study aimed to examine the relationship among eating attitudes, self-compassion, and impulsivity among early adult females. 630 participants filled out survey forms for analyzing data regarding the degree of relationship in this research. The measurement instruments for data collection included Sociodemographic Information Form, Eating Attitude Test, Barrett Impulsivity Scale, and Self-Compassion Scale. Data analyzes also included comparative and descriptive statistics with demographic and research variables in order to reveal differences. Additional correlational design was conducted for the degree of relationship among research variables. Eating attitudes scores were found as significantly different in terms of demographic as well as variables related to diet history. Participants having diet histories, being unable to reach their target weight and evaluated themselves as overweight also reported higher scores in eating attitude, self-compassion, and impulsivity. Additionally, eating attitudes, negative subscales of self-compassion, and impulsivity were also found as significantly and positively correlated in this study. Results of the study is prominent in terms of contributing details for appropriate clinical research and practice related to eating psychopathology. Besides, the findings are also crucial because of the fact the emerging adulthood has been viewed as risky in term of developing disordered eating. Therefore, the study can provide insight for structuring protective and preventive strategies when working with eating disorders.