Violence in and around health care settings has drawn the attention of both the public and policymakers lately (5 the International Conference on Violence in the Health Sector,2016). Deposit the importance of the problem, researches exploring and discussing this topic has been limited. Generally, the highest rate of occupational violence has been reported among health care workers, police officers, drivers, and guards (Samadzadeh, Samira & Aghamohammadi, Masoumeh,2018). Studies show violence against healthcare employees is more common than most people realize, and advocacy groups say it’s time for policymakers to act on this growing but the underreported problem. While 75% of nearly 25,000 workplace assaults occur annually in healthcare settings, only 30% of nurses and 26% of emergency department physicians have reported incidents of violence (The Joint Commission, 2018). Most studies about work-related violence have been conducted among health care workers, and minimal research has been conducted on violence towards nursing students. Yet, it seems that students are more exposed to workplace violence, due to their young age, insufficient clinical experience and less aware of cultural norms and care, compared to other hospital personnel (Samadzadeh, Samira & Aghamohammadi, Masoumeh,2018). Some literature suggests that violence towards nursing students may lead to a change in the perspective of the student towards their career and might contribute to the development of psychological problems such as anxiety and depression (Nurse Education Today, 2016). The presentation aims to discuss the impact of clinical violence toward nursing students on their performance and career choices satisfaction. Also, it will shed light on some of the strategies that can be used to address and reduce the impact of violence.
Sağlık ortamlarında ve çevresinde şiddet son zamanlarda hem kamu hem de politika yapıcıların dikkatini çekmiştir (5. Uluslararası Sağlık Sektöründe Şiddet Konferansı, 2016). Sorunun önemini vurgulayan, bu konuyu araştıran ve tartışan araştırmalar sınırlı kalmıştır. Genel olarak, en yüksek mesleki şiddet oranı sağlık çalışanları, polis memurları, sürücüler ve gardiyanlar arasında bildirilmiştir (Samadzadeh, Samira ve Aghamohammadi, Masoumeh, 2018). Araştırmalar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin çoğu insanın fark ettiğinden daha yaygın olduğunu ve savunuculuk gruplarının politika yapıcıların bu büyüyen ama az bildirilen sorun üzerinde harekete geçme zamanının geldiğini söylemektedir. 25.000’e yakın işyeri saldırısının% 75’i her yıl sağlık hizmeti ortamlarında gerçekleşirken, hemşirelerin sadece%30’u ve acil servis hekimlerinin% 26&%39;sı şiddet olayları bildirmiştir (Ortak Komisyon, 2018). İşle ilgili şiddet ile ilgili çalışmaların çoğu sağlık çalışanları arasında yapılmış ve hemşirelik öğrencilerine yönelik şiddet konusunda çok az araştırma yapılmıştır. Bununla birlikte, öğrencilerin diğer yaştaki personellere kıyasla genç yaşları, yetersiz klinik deneyimleri ve kültürel norm ve bakımdan daha az haberdar olmaları nedeniyle işyerinde şiddete daha fazla maruz kaldıkları görülmektedir (Samadzadeh, Samira ve Aghamohammadi, Masoumeh, 2018). Bazı literatür kaynakları, hemşirelik öğrencilerine yönelik şiddetin, öğrencinin kariyerleri açısından bakış açısının değişmesine ve kaygı ve depresyon gibi psikolojik sorunların gelişmesine neden olabileceğini ileri sürmektedir (Nurse Education Today, 2016). Sunum, hemşirelik öğrencilerine yönelik klinik şiddetin performans ve kariyer seçimi memnuniyeti üzerindeki etkisini tartışmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, şiddetin etkisini gidermek ve etkisini azaltmak için kullanılabilecek bazı stratejilere ışık tutacaktır.

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

Mohammed, A. (2020). Impact of violence towards nursing students on their career choices satisfaction / Hemşirelik öğrencilerine yönelik şiddetin kariyer seçimlerinde memnuniyete etkisi. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 65-66.