“UNESCO’ya verilen insan hakları görevini bugünün koşullarına uyarlamak: Alınan dersler ve geleceğe ilişkin perspektifler”

dc.authorid0000-0001-7125-3230
dc.contributor.authorKuçuradi, İoanna
dc.date.accessioned2024-09-25T10:38:15Z
dc.date.available2024-09-25T10:38:15Z
dc.date.issued2017
dc.departmentFakülteler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
dc.description.abstract70’li yılların sonlarında (1978’de), yani yaklaşık 40 yıl önce, Kahire’de yaptığım bir konuşmada şu soruları sormuştum: 19. yüzyıl 20. yüzyıla neleri aktardı? Ve kökten bir değişiklik olmazsa, 20. yüzyıl ne aktaracak 21. yüzyıla? 19. yüzyıl başkaldırma gerekliliği düşüncesini 20. yüzyıla aktardı; bu düşünce de gitgide öylesine bir gerçek oldu ki, ölüm saçan başkaldırma çağın geleneği oldu. Ve uluslararası politikada, bir “devrim”le temel bazı değişiklikler olmazsa, 20. yüzyılın 21. yüzyıla aktaracaklarının başında bu gelenek gelir” 1 Böyle kökten bir değişiklik olmadı. Aksine, Birleşmiş Milletlerin iyi niyetli çabalarına rağmen, şiddet ve terörizm bütün dünyada arttı, artmaya da devam ediyor. 11 Eylül (2001) 21. yüzyılın başına damgasını vurdu. Canlı bombalar, son yirmi yılda terörizmin ana silahı oldu, olmakta da devam ediyor. Adsız “düşman”a karşı silah olarak kullanılmak üzere kendilerini “sunan”ların sayısı gitgide artıyor, bu da terörle savaşmayı neredeyse olanaksız kılıyor. BM’nin 2002 İnsansal Gelişme Raporunda şu çarpıcı cümleyi okuyoruz: “Ekonomik, siyasal ve teknolojik bakımdan dünyamız bu kadar özgür hiç olmamıştı ̶ bu kadar adaletsiz”. Şiddet, terör ve yoksulluk, günümüzün ana özelliklerini oluşturuyor. Eskiçağdan Ortaçağa geçerken ̶ bir sinkretizm çağı olan, ama çağımızdan çok daha az sayıda insanın yaşadığı ve Plotinos’la, Ortadoğu’da başlayan bir çağ olan Ortaçağa geçerken ̶ , o dönemle birçok olgusal benzerlikleri olan çağımızın ana sorunları karşısında UNESCO, bir İnsan Hakları Stratejisi oluşturma inisiyatifini aldı. Bu Stratejinin genel amacı, “küreselleşme çağında insan haklarının geliştirilmesine katkıda bulunmak ve UNESCO’nun insan haklarının korunmasını teşvik etmedeki özel rolünü, özellikle eğitim ve araştırma yoluyla, yeniden teyit etmek ve yetki alanının içinde bu hakları korumak”, bu arada da standartlar geliştirmek ve denetlemekti. Bu Strateji geliştirildi, ama Dünya İnsan Hakları Eğitimi On yılıyla olduğu gibi ̶ yeterince uygulanmadı. Şimdi de, son gelişmeler karşısında ̶ yani canlı bombalarıyla terörizmin ve şiddetin artışı karşısında ̶ 20. yüzyılın bu musibetleriyle savaşmak için seçtiğimiz yolları yeniden düşünmek yerinde olur.
dc.identifier.citationKuçuradi, İoanna. (2017). “UNESCO’ya verilen insan hakları görevini bugünün koşullarına uyarlamak: Alınan dersler ve geleceğe ilişkin perspektifler”, İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü Bülteni, T.C.Maltepe Üniversitesi. (2), s.1-5.
dc.identifier.endpage5
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage1
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/12804
dc.language.isotr
dc.publisherT.C.Maltepe Üniversitesi
dc.relation.ispartofİnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü Bülteni
dc.relation.publicationcategoryDiğer
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectİnsan Hakları
dc.subjectUNESCO
dc.subjectGelecek
dc.subjectİnsansal Gelişim Raporu
dc.title“UNESCO’ya verilen insan hakları görevini bugünün koşullarına uyarlamak: Alınan dersler ve geleceğe ilişkin perspektifler”
dc.typeOther
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
İoanna,Kuçuradi, UNESCO’ya verilen insan hakları görevini bugünün koşullarına uyarlamak: Alınan dersler ve geleceğe ilişkin perspektifler.pdf
Boyut:
279.82 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: