Sosyal medya kullanım davranışını kontrol etme zorluğu yaşayan kadınların duygularının ve deneyimlerinin yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile incelenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018-09

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmanın amacı sosyal medya kullanım davranışını kontrol etme zorluğu yaşayan kadınların duygularınıincelemek ve öznel deneyimlerini anlamlandırmaya çalışmaktır. Araştırmada, kadınların sosyal medyayı kullanım davranışlarının neden artış gösterdiği, sosyal medya kullanımının onlara neler hissettirdiği, kendilerine bakışlarının ve tutumlarının nelerden etkilendiği ve kontrolsüz kullanım davranışlarının kökenlerinin derinlemesine anlaşılması amaçlanmıştır. Örneklem, 20-30 yaş arasında, İstanbulda yaşayan, eğitim durumu üniversitede okuyan veya mezun, bekar, her gün neredeyse her boş zamanında sosyal medyaya girmekten kendini alıkoyamayan ve bu durumun kendine bakışı, davranışları ve duygu durumu üzerinde olumsuz etkilerini hisseden kadın katılımcılar olarak belirlenmiştir. Her katılımcıyla 1 görüşme yapılmış ve yapılan görüşmeler yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile incelenmiştir. Yapılan analizde, ‘Romantik ilişkide bağlanma temelli zorluklar’, ‘öfkenin yıkıcı deneyimi’ ve ‘kendilik oluşumunda temel ihtiyaçların eksikliği’ olmak üzere 3 üst tema belirlenmiştir. Temalar literatürdeki bilgilerle harmanlanarak tartışılmıştır.
Aim of this study is to examine the feelings of women who have difficulty to control their social media usage and try to make sense of their subjective experiences. The study aimed to understand why women's social media usage is increasing, how social media usage affects them, impact on their attitudes and self-image and an in-depth understanding of the origins of uncontrolled usage behaviors. Participants were selected from females who are located in Istanbul, in their 20’s, enrolled in university or graduated, single, unable to detain themselves from engaging social media at any time and felt that they had negative effects on their self-perception, behavior and emotional state. Each participant interviewed one time and interviews were analyzed by interpretative phenomenological analysis. Three superordinate themes have been identified in the analysis, namely 'romantic relation-based difficulties', 'destructive experience of the anger' and 'lack of basic needs in self-development'. The themes are discussed with related information in the literature.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

sosyal medyanın yoğun kullanımı, yorumlayıcı fenomenolojik analiz, internet bağımlılığı, kadınlar, nitel metodoloji, excessive usage of social networking, interpretative phenomenological analyses, internet addiction, women, qualitative methodology

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Özkan, İzel Gamze (2018). Sosyal medya kullanım davranışını kontrol etme zorluğu yaşayan kadınların duygularının ve deneyimlerinin yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile incelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.