Bağımlılık rehabilitasyonunda kadınlar

dc.authorid0009-0008-2290-2992
dc.authorid0009-0003-9437-3042
dc.contributor.authorAkçay, Şahander
dc.contributor.authorUral, Selen Nur
dc.date.accessioned2025-01-06T11:58:08Z
dc.date.available2025-01-06T11:58:08Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü
dc.description.abstractBu çalışma ile hassas gruplar içerisinde yer alan kadınların, bağımlılık tedavisi sürecinde karşılaştıkları zorluklar İncelenmektedir. Kadınlar, toplumsal cinsiyet rolleri, biyolojik farklılıklar, psikososyal farklılıklar, damgalanma, travma ve partner şiddetine bağlı olarak bağımlılık tedavisinde erkeklere göre daha dezavantajlı konumdadırlar. Bu çalışmada bağımlılığın rehabilitasyonunda hizmet veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) sisteminde kadın danışanlarla yapılan çalışmalar ve sağlanan hizmetlerin aktarılması amaçlanmıştır. Bağımlılık cinsiyete göre farklı seyreden bir hastalıktır. Kadının biyolojik özellikleri ve toplumdaki cinsiyet rollerine dayalı ayrıştırın tutuma maruz kalması, bağımlı olma riskini, bağımlılık şiddetini ve kadınların tedaviye erişimlerinin diğer bağımlı bireylerin erişimine göre daha zor olmasına neden olmaktadır. Bağımlı kadınların tedaviye başvurma oranlarının düşük olduğu bilinmektedir. Bu durumun sebepleri incelediğinde, kadına toplum tarafından atanan cinsiyet rolü, erkeklere oranla içselleştirilmiş stigmanın daha fazla görülmesi, atanan cinsiyet rollerinden annelik rolünün baskın olması sebepleri görülmektedir. Kadın bağımlıların erkeklere göre ailelerinde ve evliliklerinde duygusal ve fiziksel şiddete daha fazla maruz kaldığı bilinmektedir. Kadınların biyolojik yapısı incelendiğinde alkol ve maddenin etkisinin kadınlarda daha hızlı olduğu bağımlılık şiddetinin ise daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bağımlı kadınların tedaviye erişim noktasında ise imkanların kısıtlı olması, yataklı servislerin yetersizliği ve cinsiyete göre eşit yatak dağılımının olmaması da kadınlar için zorlayıcı olabilmektedir. Bununla beraber gebe kadınlar ve çocuğu ile tedaviyi sürdürmek durumunda olan kadınlar için de uygun servis koşulları kısıtlı veya bulunmamaktadır. Kadınların bağımlılık tedavisi ile birlikte eşlik eden ruhsal hastalıkların erkeklere göre daha şiddetli olduğu bilinmekte bu hastalıklar için de ruhsal destek ihtiyacı bulunabilmekte.
dc.identifier.citationAkçay, Ş. ve Ural, S. N. (2024). Bağımlılık rehabilitasyonunda kadınlar, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.87-88.
dc.identifier.endpage88
dc.identifier.isbn978-605-2124-71-0
dc.identifier.startpage87
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13206
dc.language.isotr
dc.relation.ispartof26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri
dc.relation.publicationcategoryKitap - Ulusal
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBağımlılık
dc.subjectKadın
dc.subjectCinsiyet Rolleri
dc.subjectHassas Grup
dc.subjectStigma
dc.titleBağımlılık rehabilitasyonunda kadınlar
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Şahander Akçay_Selen Nur Ural.pdf
Boyut:
1.26 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: