Bir çevik yazılım geliştirme sürecinin uyarlanması ve uygulanması / Implementation and tailoring of agile software development process

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2010

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Çevik, dünyada yazılım süreçlerini daha esnek ve güçlü kılmak için kullanılan aynı zamanda yazılım süreçlerini de kısaltan kavramsal bir yazılım geliştirme metodolojisi yaklaşımıdır. 1990'lı yıllarda çevik adı altında toplanan yeni yazılım geliştirme yaklaşımları, kısa süreli ve değişken projeler için yeni metodolojiler önermiştir. Çalışan yazılımı kapsamlı belgelemeye tercih eden, plan izleme yerine değişime açık ve müşteriyle sıkı bir etkileşim içinde olan bu metodolojiler sayesinde klasik yaklaşımlarla başarılması riskli projeler, kabul edilebilir ölçüde başarılı olabilmiştir. Bu tezin konusunu, hem çevik yaklaşımlarla yazılım geliştirme hem de kullanılması gereken internet tabanlı programlama teknolojilerine aşina olmayan bir yazılım ekibi tarafından üniversite otomasyon sisteminin geliştirilmesine yönelik proje süreci oluşturmuştur. Bu tezin amacı, gerçekleştirilen projede tek bir çevik metodolojiye bağlı kalınmadan ekibe ve müşteri gereksinimlerine özgün pratiklerin seçilerek uyarlanmasıdır. Bu uyarlama ile tercih edilen pratikler, projenin büyüklüğü, gereksinimlerin karmaşıklığı, yazılımın kapsamı ve ekibin yapısı değerlendirilerek belirlenmiştir. Ayrıca çevik metodolojiler içinden seçilen pratiklerin proje sürecine nasıl uyarlandığı ve uygulandığı, uygulama aşamasında hangi sıkıntılarla karşılaşıldığı ve bu sıkıntıları çözümleme yolları anlatılmıştır. Bu pratikleri uygulayacaklar için önerilerde bulunulmuştur. Bu tezin konusunu, hem çevik yaklaşımlarla yazılım geliştirme hem de kullanılması gereken internet tabanlı programlama teknolojilerine aşina olmayan bir yazılım ekibi tarafından üniversite otomasyon sisteminin geliştirilmesine yönelik proje süreci oluşturmuştur. Bu tezin amacı, gerçekleştirilen projede tek bir çevik metodolojiye bağlı kalınmadan ekibe ve müşteri gereksinimlerine özgün pratiklerin seçilerek uyarlanmasıdır. Bu uyarlama ile tercih edilen pratikler, projenin büyüklüğü, gereksinimlerin karmaşıklığı, yazılımın kapsamı ve ekibin yapısı değerlendirilerek belirlenmiştir. Ayrıca çevik metodolojiler içinden seçilen pratiklerin proje sürecine nasıl uyarlandığı ve uygulandığı, uygulama aşamasında hangi sıkıntılarla karşılaşıldığı ve bu sıkıntıları çözümleme yolları anlatılmıştır. Bu pratikleri uygulayacaklar için önerilerde bulunulmuştur. Bu tez 2010 yılında tamamlanmıştır ve 104 sayfadan oluşmaktadır.
During the 1990s, a new approach to software development, called “agile”, brought forth new methodologies for projects of relatively short duration and changing requirements. Software projects which start with uncertain requirements are considered risky under classical approaches, but they became fairly well manageable and successful by using these newer methods. Agile methods emphasize working software to detailed documentation, remaining open to change and advocating strong interaction with customers. This study reports the results of a project development effort deriving its development process from different agile methods adapted for the circumstances. The project aimed to develop a university automation system by a software team which was initially unfamiliar with the agile software development approach and internet based programming technologies. The aim of this thesis is that the original practices are tailoring by choosing related to the requirements of the software team and customer without sticking to only one agile methodology in the applied project. The preferred practices with this tailoring have been determined the size of the project, the complexity of the requirements, the scope of the software and the structure of the software team by evaluating them. Furthermore, this thesis describes the approach and the evaluation on how to tailor and implement the chosen practices from the different agile methods the reasoning behind the selection, which challenges were addressed during the implementation, and the ways to solve these challenges. We comment on the experience gained and make recommendations on the implementation of these practices. This thesis has been completed in 2010 and consists of 104 pages.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Çevik, Çevik yazılım geliştirme, XP, Scrum, Uyarlanma, Team foundation server, Agile, Agile software development, Extreme programming, Scrum, Tailoring

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Akbayır, D. (2010). Bir çevik yazılım geliştirme sürecinin uyarlanması ve uygulanması / Implementation and tailoring of agile software development process (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.