Maltepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Farklı yaş gruplarındaki açıklanmayan infertilite tanısı almış kadınların AMH seviyeleri ile fertilizasyon ve gebelik sonuçları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla retrospektif olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, İstanbulda bir özel hastanenin tüp bebek ünitesinde tedavi gören olgular oluşturdu. Örneklemi ise araştırmaya dahil edilme kriterlerini taşıyan 76 olgu oluşturdu. Bu araştırmanın sonucunda AMH değerinin yaşa bağlı azaldığı, 30 yaş üstünde AMH değeri azaldıkça fertilizasyon ve gebelik oranlarının belirgin şekilde azaldığı, AMH cut off değeri üzerindeki olgularda gebelik oranının cut off değeri altındakilere göre 2.939 kat daha fazla olduğu belirlendi.
A retrospective study was conducted to determine the relationship between AMH levels and fertilization and pregnancy outcomes in women with unexplained infertility in different age groups. The population of the study consisted of the patients who were treated in a IVF unit of private hospital in Istanbul. The sample consisted of 76 cases that included the inclusion criteria. As a result of this study, it was found that AMH value decreased by age, fertilization and pregnancy rates decreased significantly as the AMH value decreased over the age of 30, and the rate of pregnancy in patients with AMH cut off value was 2.939 times higher than those under cut off value.

İnfertilite, Açıklanamayan İnfertilite, Anti-müllerian Hormon, Gebelik, Fertilizasyon, ICSI, Infertility, Unexplained Infertility, Anti-mullerian Hormone, Pregnancy;, Fertilization

Bayram, H. (2019). Farklı yaş gruplarında açıklanamayan infertilite nedeniyle ıcsı yapılan olguların serum anti müllerian hormon değerlerinin fertilizasyon ve gebelik oranlarına etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.