C vitamini uygulamalı kısıtlı gıda alınımının bazı dokuların c vitamini düzeylerine etkisi
Küçük Resim Yok
Tarih
2010
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Maltepe Üniversitesi
Erişim Hakkı
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Amaç: Sınırlı miktarda besin alınımının doku C vitamini düzeyine etkisi ve bu etkiye C vitamini ilavesinin rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda C vitamini uygulaması, sınırlı besin alımlarının öncesinde tek doz (500 mg/kg, i.p.) yapılmıştır. Çalışmamız C vitamini uygulamalı, 24 saat, 48 saat ve 120 saat sürelerde sınırlı besin verilen kobaylarda ve C vitamini uygulaması yapılmayan 24 saat, 48 saat ve 120 saat süreler de sınırlı besin verilen kobaylarda yapılmıştır. Bulgular: Sonuçlarımız sınırlı besin alınımında kan C vitamini düzeyinin azaldığını gösterdi. Sınırlı besin alınımında C vitamini uygulaması ile kan C vitamini düzeyi yükseldi. Beyin dokusu C vitamini düzeyi özellikle 120 saat ve 48 saat sürelerle sınırlı besin alınımında yükselirken C vitamini uygulaması yapıldığında 48 saat ve 24 saat süreli sınırlı besin alımında yükseldiği gözlendi. Karaciğer C vitamini düzeyi ise 24 saat ve 48 saat süre ile sınırlı besin alınımı öncesinde C vitamini uygulanan deneklerde belirgin olarak yükselmiştir. Sonuç: Çalışmamız göstermiştir ki sınırlı besin alımındaki değişen süreler özellikle beyin dokusu C vitamini düzeyi için önemlidir. C vitamini uygulaması yapılan sınırlı besin alı- mındaki değişen süreler ise karaciğer dokusu C vitamini düzeyi için önemlidir.
Objective: The present work investigated the effect of limited food intake on some tissues vitamin C levels and the role of vitamin C application to this effect. Methods: The animals receiving vitamin C treatment were given vitamin C by a single dose (500 mg kg-1body weight) intraperitoneally before periods of limited food intake lasting 24, 48 and 120 hours. Application to animals without vitamin C in 24 hours, 48 hours and 120 hours were limited diet. Results: The results indicated that limited food intake decreased blood vitamin C level. An application-induced increase was observed in the blood vitamin C levels of the animals which received vitamin C application prior to limited food intake periods. Brain vitamin C level increased especially during 120 hour and 48 hour limited food intake, and in 24 hour and 48 hour limited food intake after vitamin C treatment. Liver vitamin C level significantly increased in 24 hour and 48 hour limited food intake after vitamin C treatment. Conclusion: We conclude that limited food intake period is important for brain vitamin C levels, and limited food intake period with vitamin C is important for liver vitamin C levels.
Objective: The present work investigated the effect of limited food intake on some tissues vitamin C levels and the role of vitamin C application to this effect. Methods: The animals receiving vitamin C treatment were given vitamin C by a single dose (500 mg kg-1body weight) intraperitoneally before periods of limited food intake lasting 24, 48 and 120 hours. Application to animals without vitamin C in 24 hours, 48 hours and 120 hours were limited diet. Results: The results indicated that limited food intake decreased blood vitamin C level. An application-induced increase was observed in the blood vitamin C levels of the animals which received vitamin C application prior to limited food intake periods. Brain vitamin C level increased especially during 120 hour and 48 hour limited food intake, and in 24 hour and 48 hour limited food intake after vitamin C treatment. Liver vitamin C level significantly increased in 24 hour and 48 hour limited food intake after vitamin C treatment. Conclusion: We conclude that limited food intake period is important for brain vitamin C levels, and limited food intake period with vitamin C is important for liver vitamin C levels.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
C vitamini, beyin, karaciğer, böbrek, kalp, sınırlı diyet alımı, vitamin C, brain, liver, kidney, heart, limited food intake
Kaynak
Maltepe Tıp Dergisi
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
2
Sayı
2
Künye
Kaplan, B. ve Gönül, B. (2010). C vitamini uygulamalı kısıtlı gıda alınımının bazı dokuların c vitamini düzeylerine etkisi / The effect of limited food ıntake with vitamin c application on the some tissues vitamin c levels. Maltepe Tıp Dergisi. 2(2), s. 26-31.