Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Bu çalışmanın amacı kolonoskopi işleminin yapılabilmesi için kolon temizliğinde kullanılan iki farklı ajanın etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Ayrıca bu iki ajanın hastaların hayati belirtileri, elektrolit dengeleri, konfor düzeyi, işlem süresi ve ihtiyaç duyulan analjezik miktarı üzerine etkileri incelenmiştirÇalışmaya iki grupta toplam 99 hasta alınarak randomizasyon şeması Easy Sample random sayılar programı kullanılarak hazırlanmıştır. Hastalara temizlik sırasında ağızdan alabilecekleri sıvı gıdalar ve ajanların kullanımına ait bilgiler yazılı olarak verilmiş , labarotuvar tetkiki olarak temizlik öncesi ve sonrası iki kez olmak üzere kan glukoz, Na, K, Fosfor, BUN, Kreatinin, Cl ve Ca değerlerine bakılmıştır. Temizlik ve kolonoskopi sırasındaki toleransı belirlemek için ilacın tadı, temizlik sırasında bulantı, kusma, baş ağrısı gibi semptomlar sorgulanmıştır. İşlem başlangıcında her hastaya sedasyon için rutin kgx0.05 mg midozolam verilmiş ve işlem sırasında gerekli oldukça meperidine 10mg lık dozlarla arttırılarak intravenöz enjeksiyon yapılmıştır. İşlem sırasında ki minumum ve maximum nabız sayısı/dakika ve başlangıç ve bitiş TA değerleri kaydedilmiştirÇalışmamız bulguları değerlendirildiğinde her iki etken madde ile yeterli kolontemizliği sağlandığı ancak sigmoid ve inen kolonda sena sorbitolun anlamlı derecede daha etkin bir temizlik düzeyine eriştiği görüldü . Senna sorbitol ün tadının hastalar tarafından daha iyi bulunduğu ve bu ilacı kullanan gurupta bulantının daha az olduğu da görüldü . Diğer parametreler incelendiği zaman sodyum fosfat soda kullanan hastalarda değerler normal sınırlarda olmakla beraber istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bir nabız sayısı, daha düşük Ca değerleri ve daha yüksek P değerleri saptandı . Ağrı kesici ihtiyaçları açısından iki grup arasında belirgin fark tespit edilmezken, kolon temizliğinin yeterli olduğunun bir parametresi olarak değerlendirmeye alınan çekuma ulaşma zamanları arasında da fark bulunmadıSonuç olarak her iki etken madde ile yapılan kolon temizliğinin de yeterli olduğu ve hastalarda yaşamsal parametrelerde veya kan değerlerinde patolojik değişikliğe yol açmadığı ancak senna sorbitolün özellikle sol kolonda daha iyi bir kolon temizliği sağladığı ve elektrolit değerlerinde ki değişikliklerinin daha az olduğu tespit edildi.
The aim of this study is to compare the bowel cleaning effect of two different agents and to see their effects on vital signs,electrolyte balance,the duration of colonoscopic procedure and the analgesic dosage neededNinetynine patients were randomised into two groups by Easy Sample Random Number program. One group used sena sorbitol and the other used fleet fosfo enema the day before colonoscopy for bowel preparation.A questionary was answered by the patients asking the taste of the medicine and symtomps like nausea,vomiting and headache.Before and after the procedure blood samples were taken and glucose,Na,P,Krea,Ca,Cl,K,BUN values were noted.Also the heart rates and blood pressure were monitored.All of the patients were sedated by 0,05mgxkg midazolamThe results of our study showed that sena sorbitol was more effective in bowel cleaning and the taste was beter.(p<0,05).The need of analgesia were same in two groups.There was no difference in cecum intubation time.Altough in normal ranges the fleet fosfo soda group had statistically higher pulse rate,phosporus and lower Ca value.İn conclusion altough both of the agents were sufficient,sena sorbitol was slightly better in colon cleaning .

Severge, U. (2009). Kolonoskopi işlemi öncesi yapılan kolon temizliğinde kullanılan iki farklı preparatın `sodyum fosfat soda ile senna A-B sorbitol'ün' randomize prospektif olarak karşılaştırılması / The prospective randomise comperation of two different agents'sodium phospate soda and senna sorbitol A-Bthat were used in bowel cleansing (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.