Çok parametreli süreçlerde bulanık mantık ile optimizasyon, paslanmaz dikişli boru imalatı örneği

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, süreç sonunda hedeflenen ürünün üretilmesi, optimal girdilerle istenilen kalitede bir ürünün gerçekleştirilmesi, zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesi, israf ve israfın önlenmesi gibi çalışmalar yaygınlaşmıştır. Süreçleri oluşturan girdi ve çıktı parametrelerinin çok değişkenli ve dinamik olduğu imalat süreçlerinde, parametre konfigürasyonunu daimî olarak belirlemek zor olduğundan, değişen istekler çerçevesinde deneme yapıp ürün zaiyatı vermeden söz konusu parametre değerlerini belirlemek pek mümkün olmamaktadır. Bu tez çalışmasında; Tungsten Inert Gas (TIG) kaynak yöntemi ile paslanmaz dikişli tavlı boru üreten bir üretim hattında, kaliteyi belirleyen çıkış değerlerinin kabul edilebilir olduğu durumlardaki optimal giriş değerlerinin bulanık mantık yöntemi ile belirlenmesi hedeflenmiştir. Diğer bir ifade ile istenen çıkış parametre değerlerine karşılık, optimal giriş değerlerinin belirlenmesine çalışılmıştır.
With the development of artificial intelligence technologies, studies such as improving production processes, producing the targeted product at the end of the process, realizing a product of desired quality with optimal inputs, saving time and cost, and preventing waste and waste have become widespread. In manufacturing processes, where the input and output parameters that make up the processes are multivariate and dynamic, it is difficult to determine the parameter configuration permanently, so it is not possible to determine the parameter values in question without losing product by making trials for changing requests. In this thesis study; In a production line that produces stainless welded annealed pipes with TIG welding method, it is aimed to determine the optimal input values in the desired quality, that is, under conditions where the output values that determine the quality are acceptable, by fuzzy logic method. In other words, it has been tried to determine the optimal input values against the desired output parameter values.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Çok parametreli süreçler, Bulanık mantık, Optimizasyon, Paslanmaz dikişli boru imalatı, Multi-parameter processes, Fuzzy logic, Optimization, Stainless welded pipe manufacturing

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Esin, E. M. (2022). Çok parametreli süreçlerde bulanık mantık ile optimizasyon, paslanmaz dikişli boru imalatı örneği / Optimization with fuzzy logic in multi-parameter processes, stainless welded pipe manufacturing example. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.