Çölyak hastaları ve hasta yakınlarının yaşadıkları sorunlar: "Diyarbakır örneği” / Problems experıenced by celıac patıents and theır relatıves: The example of Diyarbakır
Yükleniyor...
Tarih
2024
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
T.C.Maltepe Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Bu çalışmanın amacı; Diyarbakır’da yaşayan çölyak hastaları ve yakınlarının yaşadıkları sorunları ortaya koyarak sosyal hizmet bakış açısıyla çözüm önerileri sunmaktır. Genetik yatkınlığın yüksek olduğu çölyak hastalığına sahip birey sayısı her geçen gün artmakta, bu durumun halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği düşünülmektedir. Bu araştırma; çölyak hastalarının yaşadıkları sorunların ve risk faktörlerinin belirlenmesi, mevcut sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirilerek sosyal politikalar oluşturulmasına katkıda bulunması açısından önemlidir. Sosyal ve ekonomik yoksunluğun giderek arttığı ülkemizde satin alma gücünün düşmesiyle birlikte glüten ağırlıklı beslenme oranı giderek artmakta; bu durum çölyak hastalığına yakalanma riskini arttırmaktadır. Çölyak hastalığı kısaca; ince bağırsağın “glüten" adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Çölyak hastalığı bebeklikte, yetişkinlikte yaşlılıkta kısacası bireyin doğumundan ölümüne kadar her yaşam döneminde görülebilen bir hastalıktır; tek tedavi yöntemi yaşam boyu glütensiz ürünlerle beslenmedir. Ancak çölyak hastalarının yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlar düzenli glütensiz beslenmeyi/diyeti engellemektedir. Bu araştırmada Diyarbakır’da yaşayan çölyak hastaları ve yakınlarının yaşadıkları sorunlar belirlenerek sorunlara ilişkin görüş ve çözüm önerileri sosyal hizmet bakış açısıyla değerlendirilmiştir.
The aim of this study is to present the problems experienced by celiac patients and their relatives living in Diyarbakır and to offer solutions from a social work perspective. The number of individuals with celiac disease, which has a high genetic predisposition, is increasing day by day, and it is thought that this situation may pose a risk to public health. This research is important in terms of determining the problems and risk factors experienced by celiac patients and contributing to the creation of social policies by developing solutions for existing problems. In our country where social and economic deprivation is gradually increasing, the rate of gluten-based nutrition is increasing with the decrease in purchasing power; this increases the risk of developing celiac disease. In short, celiac disease is a lifelong and chronic allergy and sensitivity of the small intestine to the protein called "gluten". Celiac disease is a disease that can be seen in infancy, adulthood and old age, in short, in every life period from birth to death; the only treatment method is lifelong gluten-free nutrition. However, social and economic problems experienced by celiac patients prevent a regular gluten-free diet. In this study, the problems experienced by celiac patients and their relatives living in Diyarbakır were determined and their opinions and solution suggestions regarding the problems were evaluated from a social work perspective.
The aim of this study is to present the problems experienced by celiac patients and their relatives living in Diyarbakır and to offer solutions from a social work perspective. The number of individuals with celiac disease, which has a high genetic predisposition, is increasing day by day, and it is thought that this situation may pose a risk to public health. This research is important in terms of determining the problems and risk factors experienced by celiac patients and contributing to the creation of social policies by developing solutions for existing problems. In our country where social and economic deprivation is gradually increasing, the rate of gluten-based nutrition is increasing with the decrease in purchasing power; this increases the risk of developing celiac disease. In short, celiac disease is a lifelong and chronic allergy and sensitivity of the small intestine to the protein called "gluten". Celiac disease is a disease that can be seen in infancy, adulthood and old age, in short, in every life period from birth to death; the only treatment method is lifelong gluten-free nutrition. However, social and economic problems experienced by celiac patients prevent a regular gluten-free diet. In this study, the problems experienced by celiac patients and their relatives living in Diyarbakır were determined and their opinions and solution suggestions regarding the problems were evaluated from a social work perspective.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Çölyak, Glüten, Diyet, Sosyal Hizmet, Celiac, Diet, Social Work
Kaynak
26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Bozhan Özbek, N. ve Paslı, F. (2024). Çölyak hastaları ve hasta yakınlarının yaşadıkları sorunlar: "Diyarbakır örneği” / Problems experıenced by celıac patıents and theır relatıves: The example of Diyarbakır, 26.Ulusal sosyal hizmet sempozyumu 2024 "Yeni toplumsal riskler ve belirsizlikler çağında sosyal hizmet" bildiri özetleri / 26.Natıonal social work symposium 2024 "Social work in the age of the new social crisis and uncertainties" abstract book, Ceylan, G. ve Kafes, H. (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.43-45.