Çok kutuplu dünyada Türkiye-Rusya ilişkileri: Sorunlardan fırsatlara Karabağ örneği

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışma; Türkiye ve Rusya ilişkilerini, son yıllarda uluslararası sitemdeki etkileşim ve hızlı yapısal değişimler sonucu oluşan çok kutuplu dünya düzeni çerçevesinde ele almaktadır. Tarihsel süreçleri göz önüne alındığında Türkiye ve Rusya ilişkilerinin hem uluslararası sistemin yapısından etkilendiği hem de uluslararası sistemin yapısını etkileyecek kadar önemli olduğu görülmektedir. Bu alanda yapılan birçok çalışma konuya iki kutuplu dünya perspektifinden ya da tek kutuplu bir çerçeveden yaklaşmıştır. Bu çalışma ise konuya yeni ortaya çıkan paradigmalarla yaklaşan çalışmaların rehberliğinde açıklamalar getirmeye çalışmaktadır. Türk-Rus ilişkileri son dönemlerde küresel ve bölgesel anlamda zorlu sınamalardan geçmiştir. Bunlardan birisi de çok boyutlu ve çok aktörlü yapısıyla “dondurulmuş sorun” kapsamındaki Karabağ Sorunudur. Bu çalışma Çok Kutuplu uluslararası sistem genelinden Karabağ Sorunu özeline oluşan iç ve dış değişimlerle birlikte Türk ve Rus ilişkilerinin diğer aktörlerin davranışlarını da dahil ederek, II. Karabağ savaşı sürecine ve sonuçlarına etkilerini ortaya koymaya çalışmaktadır. Tarihsel süreçlerdeki vakalarda statik analizlerle ilerleyen çalışma, yakın dönem vakalarını dinamik analizler şeklinde yaparken yöntem olarak nitel araştırma yönteminden yararlanmıştır. Karabağ Sorununun çözümünün küresel ve bölgesel yansımaları olacağı varsayımı araştırmanın son bölümlerinde tartışılmış ve irdelemiştir.
This study examines the relations between Turkey and Russia within the framework of the multipolar world order that has emerged as a result of the interaction and rapid structural changes in the international system in recent years. Considering the historical processes, it is seen that Turkish and Russian relations are both affected by the structure of the international system and are important enough to affect the structure of the international system. Most of the studies in this field have approached the issue from a bipolar world perspective or a unipolar framework. This study tries to provide explanations under the guidance of studies that approach the subject with newly emerging paradigms. Turkish-Russian relations have recently undergone difficult challenges in global and regional terms. One of those is the Karabakh conflict, which is a "frozen issue" with its multidimensional and multi-actor structure. This study tries to reveal the effects of Turkish and Russian relations on the process and results of the Second Karabakh War by including the behavior of other actors, as well as the internal and external changes that occurred from the Multipolar international system in general to the Karabakh conflict in particular. The study, which proceeded with static analyses in cases in historical processes, utilized the qualitative research method as a method while making dynamic analyses of recent cases. The assumption that the resolution of the Karabakh conflict will have global and regional repercussions is discussed and analyzed in the last sections of the study.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Çok kutuplu Dünya, Türk-Rus ilişkileri, Karabağ sorunu, II. Karabağ Savaşı, Multipolar World, Turkish-Russian relations, Karabakh problem, II. Karabakh War

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Gül, A. (2022). Çok kutuplu dünyada Türkiye-Rusya ilişkileri: Sorunlardan fırsatlara Karabağ örneği Turkey-Russıa relations in the multipolar World: The case of Karabakh from problems to opportunities. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.