WÇZÖ-IV Maddelerinin cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey açısından işlev farklılığının belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması

Küçük Resim Yok

Tarih

2017

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Derneği

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırmanın amacı Wechsler Çocuklar için Zekâ Ölçeği (WÇZÖ) IV Türkçe formundaki maddelerin sosyo-ekonomik düzey ve cinsiyete göre işlev farklılığı gösterip göstermediğinin, birden fazla yöntemle incelenerek birbiri ile uyumlu sonuçlar verip vermediğinin ortaya konulmasıdır. Araştırmada WÇZÖ-IV Türkiye Uyarlama ve Standardizasyon Çalısmasına ait 819 kişilik ön uygulama verileri kullanılmıştır. Çalışma WÇZÖ-IV’ün çoklu puanlanan maddelerden oluşan Küplerle Desen, Benzerlikler, Sayı Dizisi, Sözcük Dağarcığı, Harf-Rakam Dizisi, Kavrama alttestleri ve ikili puanlanan maddelerden oluşan Resim Kavramları, Mantık Yürütme Kareleri, Resim Tamamlama, Genel Bilgi, Aritmetik, Sözcük Bulma olmak üzere toplam 12 alttest ve bu alt testlerde yer alan 315 madde üzerinden yürütülmüştür. Maddelerin işlev farklılığı içerip içermediğine karar vermek için ikili puanlanan maddeler açısından Rasch Modeli, Mantel?Haenszel, SIBTEST yöntemleri, çoklu puanlanan maddeler açısından da Kısmi Puan Modeli, Mantel Test ve Poly-SIBTEST yöntemleri kullanılmış ve 12 alt test açısından madde işlev fonksiyonu içeren maddeler belirlenmiştir. Aras?tırmada kullanılan MİF belirleme yöntemleri incelendig?inde, genel olarak yöntemlerin birbiriyle tutarlı sonuçlar verdiği ancak cinsiyet açısında MİF içeren maddelerin tespitinde Mantel-Haenszel, SIBTEST ve Mantel Test, Poly-SIBTEST istatistikleri daha tutarlı sonuçlar verirken sosyoekonomik düzeye göre MİF içeren maddelerin tespitinde Mantel-Haenszel, Rasch Modeli ve Mantel Test, Kısmi Puan Modelinin daha tutarlı sonuçlar verdiği saptanmıştır.
The purpose of this study is to investigate potential gender and socio-economic status bias in theWechler Intelligence Scale for Children: Fourth Edition (WISC-4) by using several differential item functioning detection techniques. In this study, WISC-4 Turkish standardization test pilot data including 817 children were used. In accordance with the purpose of the study, 315 items were used both in polytomously scored subtests such as Block Design, Similarities, Digit Span, Vocabulary, Letter-Number Sequencing, Comprehension, and dichotomously scored subtests such as Picture Concepts, Matrix Reasoning, Picture Completion, Information, Arithmetic, and Word Reasoning. While Rasch Model, Mantel-Haenszel, and SIBTEST DIF detection techniques were used for dichotomously scored items, Partila Credit Model, Mantel, and Poly-SIBTEST techniques were used for polytomously scored items. In terms of DIF techniques, Mantel-Haenszel, SIBTEST and Mantel Test, Poly-SIBTEST analyses provided similar results when DIF based on gender was investigated. In addition Mantel-Haenszel, Rasch estimations and Partial Credit Model, Mantel Test results were similar while investigating DIF according to socioeconomic status.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Wechsler çocuklar için zekâ ölçeği IV, Rasch modeli, Mantel?haenszel, SIBTEST, Kısmi puan modeli, Mantel test, Poly-SIBTEST, Wechsler intelligence scale for children IV, Rasch model, Mantel-Haenszel, SIBTEST, Partial credit model, Poly-SIBTEST

Kaynak

Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Q4

Cilt

8

Sayı

1

Künye

Ünsal Özberk, E. B. ve Koç, N. (2017). WÇZÖ-IV Maddelerinin cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey açısından işlev farklılığının belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması / Gender and socioeconomic status DIF on the WISC-IV Turkish for items: a comparison of DID detection tecniques. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi. 8(1), s. 112-127.